IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо в Япония светофарите са сини

Причината е отчасти в превода, отчасти в едно изумително бюрократично решение

Спираш на червено, потегляш на зелено: този принцип от първите светофари е вече толкова наложен в главите ни, че се прилага и във всякакви други области на живота. Ако случайно се озовете в Япония обаче, има да чакате да светне зелено. Повечето светофари в Страната на изгряващото слънце ползват червено, жълто и... синьо. Или по-точно десетина най-различни оттенъка на синьото, от аквамарин от тюркоазено.

Защо в Япония светофарите са сини

ПРИЧИНАТА ЯПОНИЯ да се отличава от останалия свят силно напомня прословутия филм на София Копола "Изгубени в превода". Оригиналната идея на японците при въвеждането на светофарите е била най-долният цвят да е зелен, като в международните стандарти. Проблемът е само, че японският език няма изначална дума за "зелено".

В СТАРИННИЯ ЯПОНСКИ са съществували думи само за четири основни цвята: черно, бяло, червено и синьо. Когато се налагало да нарекат нещо "зелено", японците просто ползвали думата за "синьо" - ao. Някъде в зората на миналото хилядолетие постепенно започнала да се налага отделна дума за зелено - midori (което по принцип значи филиз, кълн). Но заради вековното смесване на двата цвята хората започнали да възприемат зеленото просто като отсянка на синьото. И до днес, както свидетелства Atlas Obscura, в Япония наричат зелените ябълки ao-ringo (тоест сини ябълки).

ТОВА НИ ОТВЕЖДА ДО СВЕТОФАРИТЕ. По силата на навика в първите закони за движение по пътищата цветът за потегляне бил описан не като midori, а като ao. Японски лингвисти възразили, че това е неточно и противоречи на международния стандарт. През 1973 правителството решило да оправи проблема - но не като промени думата, а като промени целия закон. Било прието, че светофарите трябва да използвал "възможно най-сините оттенъци" на зеленото - така че използването на думата ao да е оправдано. Така че днес японците пресичат на синьо, защото правителството им ги е уверило, че то всъщност е зелено.

Защо в Япония светофарите са сини
 

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    веско ( преди 2 години )
    В Ямбол през лятото 2021г поставиха нови светофари и са със синя вместо зелена светлина. Дали са ги внесли от Япония ? няма отговор
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Японец ( преди 3 години )
    Бил съм в Япония две години. Не видях син светофар...
  • #8
    12 rate up comment 3 rate down comment
    възмутен ( преди 6 години )
    По добре да имаме проблема на японците с цветовете синьо и зелено, отколкото автомобилната война в България. Правителството имитира загриженост но не взима мерки за изучаването в училищата на Закон и правилник за движение по пътищата. Затова ще има много жертви по пътищата заради безхаберието на тези с имунитет.
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Аксел ( преди 6 години )
    В Токйо, Хирушима и Осака светофарите са зелени. Пък някъде из другите части на Япония може и да има сини.
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Жълтото и оранжевото как ги наричат, защото явно и за тях нямат думи?!
  • #5
    4 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    хахахахаяпонците стават само да си правят харакири
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Или по-точно десетина най-различни оттенъка на синьото, от аквамарин от тюркоазено.
  • #3
    27 rate up comment 2 rate down comment
    fan. ( преди 6 години )
    "..най-горният цвят да е зелен, като в международните стандарти. "!??!!? Аз досега на всеки светофар , който съм видял зеленото е най-отдолу, вие явно ще правите нов вид:)))
  • #2
    34 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не, Шефе. Няма как да се разчита на японците, з****** ги тях, *** разбира и може всичко.
  • #1
    26 rate up comment 43 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И вие разчитате на тези хора да правят коли.