IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Преди 33 години Chrysler и Лий Якока преобърнаха автомобилния свят

Идеята за първия пътнически миниван е взаимствана от Renault

Преди 33 години Chrysler и Лий Якока преобърнаха автомобилния свят

На 7 октомври 1983 г. Chrysler прави много важна и изключително интересна стъпка в развитието на автомобилите. На тази дата от производствената линия в сериозно модернизирания за целта завод на Chrysler в Уиндзор, Онтарио, слиза Т-115. Зад това почти милитаристично име се крие първият пътнически миниван или новата идея за семеен автомобил.

В началото бяха Chrysler и Лий Якока (и Renault)

През ноември 1983 г. концернът започва да продава модела като Plymouth Voyager и Dodge Caravan, които стават първите такива автомобили на американския пазар. Години по-късно легендарният шеф на Chrysler Лий Якока ще признае, че идеята е била заимствана от Renault и по-точно от революционния Espace.

Освен това, Якока винаги е твърдял, че още през 70-те години се е опитал да създаде миниван за Ford, докато е бил вицепрезидент на компанията, но не е получил достатъчно подкрепа за проекта. Т-115 е изграден върху успешната платформа на Chrysler за модели с предно предаване, носеща името K и позволява създаването на семейни автомобили, които са по-ниски, имат по-нисък разход на гориво и както уверява Якока: „Може да ги приберете в гаража си”.

Новият автомобил съчетава качествата, формите и размерите на комби и ван, което всъщност го прави толкова интересен за купувачите. Другите силни черти на Voyager/Caravan при дебюта им на пазара е, че моделът може да вози до седем човека, повече от всяко едно комби към този момент, както и че те могат да маневрират сравнително лесно в купето. Седалките могат да се свалят, което пък осигурява огромно товарно пространство и това се харесва на представителите на малкия бизнес.

Цените на минивана през 1983 г. са от 8000 до 10000 долара, а това поставя началото на тренд, който е важен и до днес за автомобилната индустрия и клиентите й.

Тагове: chrysler
0 от 500