IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive (ВИДЕО)

Новата Серия 5 е като филм на Спийлбърг: толкова сме свикнали всичко да е изпипано, че вече не ни прави впечатление

Преди година, когато се разпределяха Оскарите, един критик писа за новия филм на Стивън Спилбърг: дотолкава сме свикнали, че при него всеки елемент е изпипан до съвършенство, че вече е спряло да ни прави впечатление.
Нещо подобно се случва и с Петата серия на BMW: нейното ново поколение е до такава степен лишено от недостатъци, че чак не е интересно.

ПРИЧИНАТА ДОНЯКЪДЕ Е И В ТВЪРДЕ консервативния подход към дизайна. Баварците се опариха болезнено при последния си опит да променят радикално нещата с Крис Бенгъл преди петнайсетина години. От десетилетие насам всяка следваща тяхна кола е само предпазлива еволюция на предишната. Така че новата "Петица" определено не е нещо, след което се обръщат глави по улиците.

ДАЖЕ ЩЕ ВИ Е ТРУДНО да познаете отдалеч дали всъщност е "петица", или "седмица", с която делят една и съща платформа. Естествено, при Петата серия го няма прословутото "въглеродно ядро" от по-луксозната кола, за да не набъбва прекалено цената. Но иначе шасито е идентично, основно от алуминий. Благодарение на това автомобилът тежи средно със стотина килограма по-малко от предишната генерация.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

ТОЗИ ПОЗНАТ И БЛАГОПРИЛИЧЕН външен вид е донякъде измамен, разбира се, защото колата под него е радикално променена. Новата "петица" е всъщност най-интелигентната машина, произвеждана някога от BMW. Централният й компютър постоянно предвижда, реагира и се нагажда към всяка ситуация, в която може да се озовете на пътя. И при това успява да го прави по напълно незабележим - поне през повечето време - начин.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

АКО СТЕ СКЛОННИ ДА СЕ ОХАРЧИТЕ за безкрайния списък с допълнителни екстри, можете да получите най-добрия автопилот на компанията до момента, способен не само да поддържа дистанция, но и да спира, да потегля сам и да маневрира за избягване на препятствия. Тестовата ни кола го нямаше, но за сметка това предложи така нареченото интегрално активно управление - или с по-прости думи, завиващи задни колела за повече стабилност.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

ДОРИ И КЛЮЧЪТ НА СЕРИЯ 5 вече не е просто ключ, а нещо като малък смартфон. С него от бюрото си можете да отключите вратите (не че има реална причина да го правите), можете също да настроите климатика или да проверите колко е горивото. На претъпкан паркинг можете да задействате дистанционно клаксона, за да намерите по-лесно колата. И, естествено, можете просто да излезете от нея и да я оставите да се паркира сама.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

ИМА САМО ЕДИН НИЩОЖЕН ПРОБЛЕМ: тези неща не са евтини. Ние тестваме една от най-скромните версии, 520d, която по каталог започва от 97 000 лева. Но с добавения автоматик и 4x4 задвижване прагът се вдига до 107 000. А с всички останали екстри, които виждате, тестовата ни машина струва точно 154 693 лева.
Разбира се, за тези пари получавате доста кола. Вътрешното пространство е изобилно, дори и на задната седалка. Багажникът е 530 литра, предостатъчно за нормално семейство. Седалките се усещат удивително удобни дори и след няколко часа в тях.
От BMW се хвалят с технологията Sintac, която обгръща цялото купе в звуконепроницаем материал, и можем да потвърдим, че това работи идеално.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

НЕ Е ТОЧНО ТАКЪВ СЛУЧАЯТ с другата гръмка хвалба на баварците - системата за управление с жестове. Също като в Серия 7, и тук можете да увеличите звука, просто като завъртите пръст по часовника, или да включите телефона със знака за победа. Но имаме чувството, че това е технология заради самата технология. Далеч по-лесно и прецизно е просто да завъртите копчето на таблото, или да ползвате бутоните на мултифункционалния волан.
Иначе информационната система iDrive, която ние по начало харесваме, е станала още по-бърза и интуитивна. Екранът е 10.2 два инча, с отлична резолюция. Като цяло интериорът е типичният за BMW: скъпи, но дискретни материали, и нищо прекалено натрапчиво.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

ЧЕТИРИЦИЛИНДРОВИЯТ ДИЗЕЛ под капака може и да е най-скромният в гамата, но 190-те му коня са всичко, което ви е нужно в реалния живот. В съчетание с отличния осемстепенен автоматик от ZF този мотор може да ви преведе през цяла Европа със завидно умерен разход на гориво - макар и не 4.5 на сто, както пише в брошурата. А когато се наложи, може да изпреварва енергично, безшумно и плавно.

ВСЪЩНОСТ УСЕЩАНЕТО зад волана е до такава степен безгрижно и комфортно, че чак създава проблем. Получавате едно BMW, което е започнало да се усеща почти като Mercedes.
Не си правете грешни изводи. Като способности то си остава съвършената машина за каране, разбира се. Ако решите да продъните газта и да вземате завоите с истерични писъци на гумите, няма проблем. Окачването се справя с всичко, сцеплението се запазва доста отвъд границите на здравия разум.

Прекалено съвършенство: тестваме BMW 520d xDrive

НО НЯКАК СИ ВЕЧЕ НЕ ВИ СЕ ИСКА да го правите. Автомобилите на BMW винаги са провокирали шофьорите да изстискват максимума от тях. Тази Пета серия не го прави. Вместо да учестява пулса ви, тя ви отпуска.
Което е добре за сърцето, нервите и средната продължителност на живота ви. Но просто не е нещото, което очакваме от един баварец.
Тази кола наистина е точно като Спийлбърг: прекалено съвършена е, за да ни смае.

190 к. с. максимална мощност
400 Нм максимален въртящ момент
7.6 секунди 0-100 км/ч

Тагове: bmw bmw 5 series bmw 520d
0 от 500
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Стоян ( преди 5 години )
    Хора, знам, че сме от Източна Европа, но пък хората от Русия и Украйна с кеф гледат ревюта и не сравняват последни модели коли с пасатите си или с голфа си.
  • #19
    9 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Малко са се изсилили с цената за България според мен. За същите пари в Германия колега си купи БМВ 640 със същите екстри в интериора (доколкото мога да преценя от статията) и с 313 к.с. двигател и 8 степенен автомат. Карал съм го на аутобан там, и доста добре върви (ограничено е до 250 км/ч). Нямаше X-Drive и завиващи задни колела. 150К за БМВ с двигател на Пасат ми изглеждат малко прекалено.
  • #18
    10 rate up comment 9 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Екстра е машината единствения и кусур е че нямам кинтажа да го сложа на масата в най-близкото представителсвто във Франция където живея!Невероятна машина а бг хейтърите да сбират за е36 и да си мълчат за нещо което никога през жалкия си живот няма да видят!
  • #17
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Mono ( преди 6 години )
    Събрали се 4-5 Голфаджии и опелджии и ще обсъждат това съвършенство.Абе нямате ли си друга работа
  • #16
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Интересно щеше да бъде ако кажат какви точно са тия екстри за 50 бона, и как би изглеждал салона отвътре ако ако беше за 107 бона без екстрите.
  • #15
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    С нищо не блести тази петица. Да не говорим за спортен дух и т.н. Мини трактор с намачкана тапицерия, дървено в прекия смисъл табло и екранче като на Нокиа. После мрънкат че средната възраст на купувачите им е 57 години.
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
  • #13
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    530 литра не е никак добре. Зле е. В класа на 3-та серия Пасат и i40 имат 524 - 530 литра багажник. Можеше да се по-обективни в статията, багажника е малък за класа си. Ами напишете го!
  • #12
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    след 5 години- 20000, след 10-7000 на горубляне, нов внос с половината екстри неработещи и тотално изостанал софтуер, но все пак черна и гъзарееща на село
  • #11
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всъщност при модификации със сравнително еднакво ускорение са с близки цени и тогава предпочитам БМВто но при най-бързите варианти със сигурност Теслата най-вече заради ускорението като цяло и двете са за мен най-добрите автомобили мечта