IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо трябва да се пие зад волана

Nissan предложи начин за справяне с обезводняването

Защо трябва да се пие зад волана

Изследване, проведено от учените от британския университет Лабфъро, показва, че шофьорите, изпиващи по една глътка вода на час, извършват два пъти повече грешки на пътя от тези, в чийто организъм има достатъчно течност. Това количество грешки е равно на показателите на хора със съдържание на алкохол в кръвта от 0,08%, съобщава Auto.Mail.

Защо трябва да се пие зад волана

По-страшното в случая е, че 2/3 от водачите изобщо не осъзнават, че организмът им е обезводнен. Това състояние предизвиква по-късно спиране, сечене на завоите, както и случайно преминаване на линията, разделяща платната. Недостатъчната течност в организма води до забяване на реакциите, умора, световъртеж, болки в главата и изсъхване на устните.

Проблемът се решава елементарно - трябва да се пие повече. Това касае не само шофьорите, но и останалите хора. През 2013 г. два университета правят изследване, което доказва, че човек, изпил 400 грама вода преди решаване на задача, изискваща определени умествени усилия, се справя по-бързо с 14%.

Интересно решение предлага компанията Nissan, която заедно с холандската фирма Droog създаде специано покритие на волана и предните седалки. То реагира на количеството пот, отделяно от водача. В обичайно състояние покритието е синьо, но при признаци на обзводняване пожълтява. Така шофьорът разбира, че трябва да поеме течност в организма си.

Защо трябва да се пие зад волана

Технологията е получила името SOAK, като засега няма да бъде използвана в серийните модели на Nissan, но на нея ще се разчита за бъдещите проучвания.

Снимки: Autonews, Nissan
 

0 от 500
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Дуй Колеленца ( преди 6 години )
    Ей тия статистики... Според една друга статистика, ако жена ми спи само с мене, а комшийката с целия блок, то статистически двете са спали с половината блок.
  • #6
    5 rate up comment 2 rate down comment
    културно пиянде ( преди 6 години )
    Никога не пия зад волана.Винаги пия преди това...Сега очаквам статия за това, че пиенето зад волана е много опасно. Предполагам ще са английски учени. Ще установят, че така се разконцентрираш и можеш да изпуснеш контрола на колата. Ако някой те надъни отзад може да глътнеш бутилката с водата, а също така има голяма опасност от задавяне.От мен да знаете, че е по-опасно да пиеш зад волана отколкото да не пиеш. Аз за това се напивам доволно преди да се кача да карам.
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е как си непрекъснато с кола като твоята немска талига е непрекъснато в бокса за пореден ремонт. Я по добре изтрезней и ела пак че много махмурлия ми изглеждаш.
  • #4
    3 rate up comment 15 rate down comment
    е46 ( преди 6 години )
    От 16 годишен карам пил и мисля че отдавна трябва да вдигнат промилите разрешени за каране от 0,5 на 1,5 щото всеки реагира различно от алкохола.Ако някой тойотаджия дето не може да пие от 1,2 водки се олюлява и почва да се хили като тиква не е редно аз да не мога дори една бира спокойно да изпия тъй като непрекъснато съм с кола.
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ...и аз пия зад волана!Статията, най-вече заглавието трябва да се даде на КАТ да знаят, че трябва да се пие зад волана. Така е правилно и всички дрегери да бъдат изхвърлени.
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Поредните глупости. Има хора, които не се потят лесно. И тогава кво праим? Всеки човек отделя различно количество пот при различни температури на въздуха. Ами тогава?А ако случайно си болен и се потиш заради висока темпераура, а всъщност си оезводнен? Тогава кво праим?Изобщо не ни занимавайте с подобни "екстри"!Ако сам не можеш да прецениш дали си жаден и дали да не спреш да си купиш мин.вода, то тогава се за лекар, който трябва да ти даде жълта книжка, а шофьорската да бъде отнета.
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    В БГ пиенето зад волана си е масова практика...