Вход   Регистрация

Opel ще премине на двигатели PSA, поставяйки немските работници в риск

Opel ще премине на двигатели PSA, поставяйки немските работници в риск
 

Под заплаха да останат без работа са и част от служителите в централата в Рюселхайм

Хиляди инженери и работници в Opel могат да останат без работа, след като приключи процесът по преструктуриране на компанията и тя напълно премине във владениe на френския алианс PSA Peugeut-Citroen. Това съобщава изданието Automobilwoche, което публикува интервю с директора по развитието в PSA - Жил ле Борн.

Opel ще премине на двигатели PSA, поставяйки немските работници в риск

"Постепенно ще започнем да използваме платформи и двигатели на PSA за моделите на Opel. Това няма да стане за една нощ, а ще отнеме няколко години", коментира топ-мениджърът. И допълни, че вече е имало среща между експерти от Opel и PSA, на която е обсъждано спиране на използването на двигателите на GM, които германците в момента поставят на своите модели. Крайно решение по този въпрос не е взето, така че той засега остава открит.

"Ясно е, че Opel трябва да се възползва максимално от опита ни в прреструктуриране и очакваме при всяка подмяна на даден модел това да се усети като икономия на средства. Освен това искаме по най-бързия начин да се освободим от всички плащания за лиценцзионни такси и патенти към GM", обясни още топ-мениджърът на PSA.

Според Питър Финт, който е директор по технологиите и иновациите в компанията Altran, работеща в тяхно сътрудничество с PSA, французите нямат никаква нужда от платформите и двигатеите на Opel и те поетапно ще бъдат извадени от употреба. Не е ясно обаче как PSA ще се договори с GM за използване на технологиите за хибриди и електромобили, които се поставят на моделите Opel.

Края на разработването и производството на двигатели ще засегне центъра за развитие на Opel в Рюселхайм, както и заводите в Кайзерслаутерн (Германия), в Полша, Унгария и Австрия. Компанията вече инвестира 210 млн. евро в нов център за разработка и тестване на двигатели и трансмисии в Рюселхайм, като той започна дейността си през октомври 2016 г. В него работят 800 инженери и специалисти.

Изпълнителният  директор на PSA - Карлос Таварес, дипломатично избяга от директен отговор на въпроса дали алиансът се нуждае от центъра в Рюселхайм. Той обяви, че решението не зависи от него. "Ако правителството в Германия забрани двигателите с вътрешно горене, то моята работа като управляващ компанията ще бъде да се подчиня на това", каза Таварес.

Под въпрос е и работата на 3000 инженери от Opel, които досега са работили по проектите на GM. От PSA уточниха, че преминаването към платформи и двигатели на алианса ще изисква много инженерен труд, но все пак се застраховаха, че засега все още не е решено какво точно ще се случи с центъра в Рюселхайм и с хората, работещи там.

Снимка: Opel

Реклама  


Купи Opel

 • Opel Corsa 1.2 LPG

  7680 лв.

  дата на произв. - юни , 2010 г., пробег - 91000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Opel Insignia 2.0

  18900 лв.

  дата на произв. - май , 2014 г., пробег - 121506, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Opel Meriva 1,4i/ГАЗ/

  5999 лв.

  дата на произв. - юни , 2010 г., пробег - 167000, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Opel Meriva 1.7 CDTI 101 КС.

  11 лв.

  дата на произв. - април , 2004 г., пробег - 178000, С.к - Ръчна, цвят - Син

 • Opel Corsa 1,3 CDTi

  4900 лв.

  дата на произв. - юли , 2007 г., пробег - 139460, С.к - Ръчна, цвят - Светло син

 • Opel Astra 1,7 CDTi

  9900 лв.

  дата на произв. - април , 2010 г., пробег - 180000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( )

Напиши коментар Влез

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising