IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

EК глоби производителя на камиони Scania с 880,5 млн. евро

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

Европейската комисия глоби шведския автомобилен производител Scania с 880,5 млн. евро за участие в картел с други големи европейски компании от същия браш. Това съобщи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер.

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

Още през 2016 г. стана ясно, че концерните Volkswagen, MAN, Daimler, Volvo и Iveco, са били в картелно споразумение и са определяли заедно цените на своите машини. Тогава те признаха вината си и бяха глобени с 2,9 млрд. евро. Тези компании произвеждат около 90% от товарните камиони в Европа.

По данни на ЕК, в продължение на 14 години Scania заедно с останалите членове на картела са се договоряли не само за цените на своите автобуси и камиони, но и кога да внедряват нови технологии, необходими за покриване на екологичните изисквания. Всичко е правено едновременно.

През 2016 г. от Scania отхвърлиха всички обвинения и категорично отрекоха да са участвали в картел. Шведите отказаха и всякакво сътрудничество с Европейската комисия, затова и получиха максималната глоба. При останалите компании тя бе намалена с 10%, след като те признаха, че са виновни.

Снимка: Scania
 

Тагове: scania volkswagen ag
0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Golf 7 TSI ( преди 6 години )
    Хайде, анонимнико, искам да дойдеш и да ми покажеш коя точно част от автомобила ми е китайска!Имай предвид следното - на всяка една част пише къде е произведена, има партиден номер, така че ще ти е лесно да се ориентираш!И да - стелките ми са произведени в Чехия, а кората за багажника - в Полша! Китайски части и аксесоари обаче няма! Турски още по-малко! За разлика от една Тойота Корола да речем, която е произведена в Турция с турски материали!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Закривай!
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    ? ( преди 6 години )
    И как заглавието кореспондира със статията?
  • #9
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всички марки поскъпват плавно и едновременно.По принцип е така, НО... Има едно голямо НО!Немците произвеждат ефтинджос лансирайки го за премиум. Повечето неща по колите им са от Китай. Направиха там разни глобални платформи, унифицираха производството, много модели използват едни и същи неща и по тази логика би трябвало ако не да поевтенеят, то поне да се задържат дълго време на едни нива. Не инвестират в нови технологии, а само прибират пари от клиентите.На това се вика търгаши!
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е на BMW AUDI и Мерцедес цените покласове и обирудване не са ли сходни? Всеки гледа и се равнява и съобразява с конглокенцията. Така всички си "пазят хляба". Няма как няко да подбие цените за да прецака другите. Всички марки поскъпват плавно и едновременно.
  • #7
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И къде е новината?!Новина щеше да е, ако някоя немска компания не е участвала в договорки, картели, далавери, измами и т.н. Това ще е новина, а не това, че поредните и то представете си от най-лъжливата компания ВАГ пак и отново са лъгали и мамили. Тези са за закриване просто. Нямат място на пазара с подобни изцепки.
  • #6
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Golemi nekadarnici sa tiq nemski smeshnici.
  • #5
    23 rate up comment 14 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    По ВАГин само бой по канчето:))) Това е най-вредната немска компания. Безнадеждно технологично заседнала в 2007-*** година.
  • #4
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "безработния дилър на койота се събуди за поредните си умотворения :)хахахахаха"Не е така, колега, просто го е срам да се обади в другата статия с рекорда.ахахах
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Интересно ( преди 6 години )
    Абе,имало е някви разговори ...кое как и кога...стари стари номера..на никой не вярвам вкл.и на волво..къв натиск? Естратвено че при цигарите има и имаше договорки за това имаше и осъдени ама ти откъде да знаеш ?!???!?!и цени и всичко се договаря кой в коя ниша ше продава да не влезе някой друг!!!!!!!!!