IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на Tesla е свързано с Китай

Големият ръст на местния пазар на електромобили тепърва предстои

Бъдещето на Tesla е свързано с Китай

Съвсем скоро ще станем свидетели на сериозна промяна в начина, по който Китай управлява сериозна развитата вече автомобилна индустрия в страната и Tesla ще е един от големите печеливши от това.

Бъдещето на Tesla е свързано с Китай

От няколко десетилетия насам западните компании, които искат да присъстват на местния автомобилен пазар, както и да произвеждат автомобили в Китай, могат да направят това, само ако създадат смесено предприятие със свой местен партньор. Това решение, напомня Markets Insider, даде тройна полза – първо гиганти като GM и Volkswagen стъпиха на огромен и бързо развиващ се пазар, в същото време местните клиенти получиха достъп до качествени модели, а китайските компании натрупаха ценен опит в производството на коли.

Скоро обаче се очаква властите в Китай да разрешат на чуждестранните компании да присъстват сами в страната ако произвеждат електромобили, т.е да не им се налага да създават съвместно предприятие с местен партньор. Това ще е голяма промяна. Първо, пазарът в Китай вече е по-голям от този в Северна Америка (САЩ плюс Канада) – 28 милиона срещу 20 милиона нови коли годишно.

Освен това се очаква, че китайският пазар ще продължи да расте в следващите години. И второ, китайското правителство полага сериозни усилия, за да осигури колкото се може повече електромобили на пазара.

Причините за това са много, на първо място е невероятно тежкото замърсяване на въздуха, но засега нещата се задвижват трудно, особено като се има предвид любовта на китайците към SUV моделите в американски стил, както и към германските лимузини.

Развитието на пазара на електромобили в Китай много бързо ще превърне в страната и в основен износител на такива возила за цял свят, поне такива са правителствените планове. Какво е мястото на Tesla в тази картина? В момента само около 1% процент от световните продажби на нови коли се падат на електромобилите.

За да може Tesla да продава милиони коли, както иска Мъск, или поне 500 000 в близко бъдеще, то купувачите трябва да се откажат от двигателите с вътрешно горене или пък компанията да се намести сериозни на китайския пазар. Макар и с наченки на присъствие на пазарни елементи, икономиката на Китай се ръководи по комунистически. Щом правителството иска милиони електромобили по улиците, то е въпрос на време това да се случи.

Илон Мъск вече заяви, че Tesla иска не само да продава електромобили в Китай, но и да ги произвежда там. А съвсем скоро продажбите на марката в Китай може да са два пъти по-големи от тези в Щатите. А и засега Tesla има предимство пред големите автомобилни компании, които обаче бързо поеха курс към електрификация, така че позициите в Китай може да са решаващи за бъдещето на компанията.

Тагове: tesla
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Американските ни другари предпочитат комунистите пред демократичните българи.
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    победилият комунизъм ( преди 6 години )
    Че продаваш в Китай, само ако направиш фабрика с местен производител, както са направили останалите, иначе само ще се облизваш. Китай произвежда и най-много електромобили в света!
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Съвременият ( преди 6 години )
    Остап Бендер. Само че в х'американски ***!
  • #3
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    Свети Мъск пак изтрещя :)Китай произвежда повече електрически автомобили от всички останали взети заедно ба Елончо... да не говорим че капацитета им за производство на батерии е има няма 4-5 пъти по-голяма от гигафакторито ти и ще нараства - цуцай си държавни субсидии не се бутай при големите момчета :)
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    do Jiko ( преди 6 години )
    JIko,момчето ми, явно си се опитал да мислиш, но въобще не ти си е получило! Препдполагам, както винаги мужду другото...
  • #1
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Тесла?!?!,че и китайска?!,ужасссс