IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

През 2030 г. жителите на градовете ще престанат да купуват автомобили

Предвиждането е на независима организация за технологични инициативи

През 2030 г. жителите на градовете ще престанат да купуват автомобили

Автомобилът става все по-малко привлекателен обект за покупки. До този извод стигнаха експертите от специално създадената група Autonet. Всички те идват от различни независими организации, като целта на проекта им е била да изследват бъдещето на безпилотните технологии.

През 2030 г. житеите на градовете ще престанат да купуват автомобили

По време на проучването екипът е стигна до извода, че измененията в автомобилния свят няма да се ограничат само с въвеждане на автономни системи за придвижване, а ще бъдат още по-глобални. Така превозните средства ще се превърнат не в обект на владение от страна на хората, а ще представляват услуга.

Очаква се това да стане факт около 2030 г. Тогава хората в големите градове ще поръчват автомобил от смартфона или от компютъра си, а личната собственост ще се превърне в неудобство и ще носи само загуби. Постепенно населението ще започне да се отказва масово от купуването на коли. Основният приоритет ще се окаже усъвършенстването на мобилните сервизи и приложения, с чиято помощ транспортът ще се окаже по-удобен и по-достъпен за хората.

След появята на обществените пътища на автономни транспортни средства, тоест след 2020 г., се очаква истински бум на пазара за съвместни и персонални транспортни услуги. Така постепенно сегашните модели на обществен и частен транспорт ще се обединят в едно.

Според изследването на Autonet, най-големите световни автопроизводители – Daimler, BMW, Volkswagen и др., са наясно с промените, които ни очакват и затова актимно инвестират в технологии за безпилотни коли, като създават автономни таксита и камиони. Те също работят по разрични проекти за „каршеринг”, където автомобилът се ползва не е от един човек (или семейство), а от по-голям кръг хора.

В тази система съвсем скоро ще се включат и различните финансови сервизи за услуги – счетоводни, кредитни и застрахователни, които ще играят основна роля за оказването на помощ на клиентите.

Снимки: Autonet

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Мислим Лонд0н ( преди 6 години )
    Що да не? Плааш си билетчето, застраховката, седиш в повръщаното от комшията и си пееш и пиеш хапчетата :) Найс' а?
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    trb ( преди 6 години )
    Ухаа същата пирамида, като "Skyline" :D
  • #2
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Геле ( преди 6 години )
    Някой да каже на хората от тази "организация за технологични инициативи" да си пият по-често хапчетата.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По света пред 30-та при нас през 40-45-аЛичната кола няма да изчезне просто ще стане символ на лукс и престиж. Богатите няма да се откажат от личната кола колкото и да струва.Значи в такъв случай в БГ въобще няма да минаваме на такъв кар шеринг. Тук богаташите се прескачат и сме бмв до мерцедес