IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford обяснява как работи EcoBlue двигателят? (ВИДЕО)

От компанията изглежда продължават да вярват в отхвърляния от всички дизелов двигател

Ford обяснява как работи EcoBlue двигателят? (ВИДЕО)

ЕcoBoost двигателите на Ford излязоха преди близо 10 години и изцяло промениха начина, по който възприемаме бензиновите двигатели. Сякаш изведнъж стана ясно, че турбокомпресорите могат да неутрализират миниатюрния работен обем и да осигурят мощност за задвижването на компактен хечбек, гарантирайки освен това нисък разход на гориво. Сега Ford представя подобен набор от решения и за дизеловите си мотори.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

EcoBlue двигателите се появиха за пръв път през миналата година, което трябва да признаем, не беше най-подходящият момент. По това време се разрази скандалът Дизелгейт, който тотално срина имиджа на дизеловите двигатели и насочи цялата индустрия в разработването на електрически и супер ефективни бензинови задвижвания. Но за хората, които не сменят мнението си лесно според модните течения, EcoBlue технологията е възможно да представлява интерес.

Първата голяма задача на EcoBlue двигателя бе да замени остарелия 2.2-литров Duratorq мотор на Ford, който се използваше както от лекотоварния Transit, така и от модели на Jaguar и Land Rover. Впоследствие новият двигател с 1.5-литров работен обем бе приет и от кросоувъра EcoSport.

Двигателят покрива Евро 6 регулациите, според които всеки мотор трябва да генерира 55% по-малко азотни оксиди спрямо такъв, отговарящ на стандарта Евро 5. Въглеродните емисии пък са намалени с 10% спрямо Евро 5.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

Новото двигателно семейство носи и много ползи по отношение на ефективността. Официалното видео, публикувано преди няколко дни, ни представя нагледно как работят EcoBlue моторите и най-вече техните изместени колянови валове и модулни разпределителни валове. Това, заедно с потопения в масло ангренажен ремък, води до намаляване на разхода на гориво с до 13%.

От друга страна, турбокомпресорът има специална компресорна перка, изработена от лек и здрав материал, наречен Inconel. Същата сплав се използва и в космическата индустрия. ЕcoBlue двигателите имат и интегрирани в цилиндровата глава всмукателни колектори със специално проектирани портове, които подобряват постъпването на въздух в цилиндрите.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

През миналата година от Ford обявиха, че 2.0-литровият EcoBlue двигател ще се предлага в три различни версии: със 105, 130 и 170 к.с. Четирицилиндровият дизелов двигател произвежда 20% повече въртящ момент при 1250 об/мин спрямо 2.2-литровия TDCi мотор, на чието място се появи. Днес еволюцията продължава и вече има такива двигатели с мощност 200 и дори 240 к.с.

Около средата на 2018 най-малкият кросоувър на Ford ще получи 1.5-литров EcoBlue двигател с мощност до 125 к.с. и оптимизирани нива на вредните емисии. Поетапно Ford съобщи, че всички TDCi единици ще бъдат сменени от новия тип двигатели, като дори Focus ST и Kuga ще получат EcoBlue сърце.

“EcoBoost създаде нов стандарт при бензиновите двигатели - по-малки, по-ефективни и с учудваща мощност. Същото фанатично преследване на иновативността стои и зад новото ни дизелово двигателно семейство EcoBlue,” коментира Джим Фарли, президент и главен изпълнителен директор на Ford в Европа. “Новият двигател едновременно подобрява ефективността и намалява вредните емисии с повече от 10% в Transit, който е най-продаваният лекотоварен автомобил в Eвропа”.



Снимки: Ford 

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мале колко сте зле...пежо и форд имат общ завод за производство на дизелови агрегати , но допълнителните настройки на двигателите всеки си прави отделно , затова Форда върви на бургия а пежото се влачи като ***...
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Кибик ( преди 6 години )
    Всички двг ще умрат като свърши нефта.До тогава само пушек ще се вдига.
  • #9
    6 rate up comment 17 rate down comment
    Абе ( преди 6 години )
    статията е лъжа. Първите турбинирани бензинови мотори бяха TSI на VW, които създадоха новия стандарт при бензина, а EcoBoost на Форд са жалки опити да копират оригинала!
  • #8
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не пишете глупости! Вижте в сайта (automobile-catalog) какво са дизелите на Форд. Няма никакво съвместно производство. Пише си направо PSA на 1.6, 2.0 и 2.2. И сега на 1.5. Единствено 1.8 и 2.5 са на Форд, но вечве не се произвеждат.
  • #7
    10 rate up comment 6 rate down comment
    RS1600 ( преди 6 години )
    О, 1.0 EcoBoost при ок. 140 км/ч харчи между 6.5, макс. 7 и се върти на едва 3000 об/мин.
  • #6
    5 rate up comment 13 rate down comment
    RS1600 ( преди 6 години )
    Точно обратното е. Форд произвежда дизелите за всички бусове на ПСА + Фиат, ама нейсе.
  • #5
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дано да е така! Пожелавам им успех! Защото 1.0 EcoBoost не беше толкова добър колкото пише в статията. При малки и средни натоварвания е ефективен, но при високи натоварвания разхода му беше по-висок от 1.6, който замени. Чел съм за три теста от различни организации и изводите бяха сходни. Някак не отива на Фокус на магистрала разхода 9-10/100 с 1.0 моторче.
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Щирлиц ( преди 6 години )
    Не харесвам продукцията на Форд,но може пък да са направили нещо наистина добро.Пожелавам им успех.
  • #3
    18 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    С 10% били намалили емисиите, коуто значи, че ще ,*** с 10% по-малко хора от тази тяхна смрад и пушеци нафтови. Да си ги карат!Дизела няма място в градовете.Вече дори и алчните европейци го разбраха. Само гай *** още не е.
  • #2
    11 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От Форд ли е - не мерси!А ако е дизел още по-зле.Форд и дизел са невероятно добра комбинация да имате хиляди проблеми.И като са им толкова добри двигателите защо слагат двигатели на ПСА само да попитам? Нещо не се вързват нещата май. Чувал съм и за двигатели на Фиат, които ги слагат на Транзит.