IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

През 2025 г. електромобилите ще струват колкото обикновените коли

Прогнозата е на финансовата компания Morgan Stanley

През 2025 г. електромобилите ще струват колкото обикновените коли

Финансовата компания Morgan Stanley е най-смела в прогнозата си за това как ще поевтиняват електромобилите – според експертите на фирмата, през 2025 г. цените на електрическите возила и тези с конвенционални двигатели с вътрешно горене ще се изравнят.

2025: Електромобилите ще струват колкото обикновените коли

В момента продажбите на електромобили едва достигат 1-2 процента от целия пазар на автомобили, най-вече в развитите страни, където клиентите имат все по-сериозен интерес към екологичните модели. А много анализатори са на мнение, че поевтиняването на петрола и прогнозите за бъдещето, според които бензинът и дизелът ще са евтини още дълго време, няма да се отрази добре на масовото навлизане на електрическите коли на световния пазар.

В момента на много места по света цените на електромобилите са близки до тези на дизелите, например, но това е възможно, благодарение на щедри отстъпки, спонсорирани от националните бюджети на съответните страни. Изследването на Morgan Stanley има за цел да създаде модел за това как ще изглежда пазара на коли до 2050 г.

Според компанията, продажбите на автомобили ще нараснат с 50% до над 130 милиона. Също до 2050 г. електромобилите ще достигнат дял от 80% от световните продажби.

Тагове: morgan stanley
0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Другата голяма глупост е, че след 10 години електромобилите щели да бъдат 2~3%. Ами те още сега са 1%, а въпреки че има търсене все още няма производство. Представяте ли си, какво ще е след 2020 година, когато всички големи производители извадят по няколко модела? След 10 години, продажбите ще са почти само на електрически автомобили, а по улиците ще са поне 10%. В България няма да е така де. Тук ще изкупим всички стари дизели от Европа, че там вече ще са забранили да ги карат.
  • #7
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    (Ако се увеличава търсенето на елчета(не по-рано от 10г),тогава цената на лития ще скочи драстично и елчетата няма как да станат по евтини.След 5-10г,когато елчетата са 2-3% от автомобилите ще се разберат недостатъците им и ще стане ясно,че са само за градски условия(демек трябват хибриди,а не елчета)Глупости много пъти сме писали че лития е само няколко процента от цената и дори намалят съдържанието му и макар да поскъпва и батериите не спират да поевтиняват
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    (Тесла Модел 3 и в момента струва точно колкото БМВ 3-ка със сходни параметри. Като се приспаднат мнго по-ниските експлоатационни разходи, дори е и по-евтина!)Всъщност струва няколко хиляди по-малко но остави БМВто да речем че по интериор не могат да се мерят а по цена е сравним с Октавия РС245 макар че е по-бавна от Модел 3 с 0.8сек до 100 което е осезаемо за стойност под 7сек което оправдава леко по-високата цена на Теслата трябва им само да пипнат леко интериора и ще стане още по-конКурентен
  • #5
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Mono ( преди 6 години )
    Ако се увеличава търсенето на елчета(не по-рано от 10г),тогава цената на лития ще скочи драстично и елчетата няма как да станат по евтини.След 5-10г,когато елчетата са 2-3% от автомобилите ще се разберат недостатъците им и ще стане ясно,че са само за градски условия(демек трябват хибриди,а не елчета).
  • #4
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Реално Тесла Модел 3 и в момента струва точно колкото БМВ 3-ка със сходни параметри. Като се приспаднат мнго по-ниските експлоатационни разходи, дори е и по-евтина!
  • #3
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Този ( преди 6 години )
    Много ще се променят електромобилите през следващите 8-9 години.Ще направят някакви нововъведения за да харчат по-малко ток на 100км.Ще използват електроника която вече не е на 12 волта. Ще се махне оловния акумулатор.Електромотор 20кг и диференциал толкова, по-леки батерии от сегашните. Станали по-леки и с ниския център на тежеста ще са приятни за каране.Сега електромобил с 30квтч батерия понася заряд 80-90квт. След 8-9 години ел колите ще поемат заряд за 500км за 15мин.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Elektro ( преди 6 години )
    Без двигател с вътрешно горене, само един електромотор - трябва да струвата 3 пъти по-малко.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Бръм ( преди 6 години )
    Като гледам как се повишава цената на нов автомобил след всеки следващ нов модел или фейст... нищо чудно през 2025 г. обикновените коли да са колкото електрическите :)