IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отново предлага да сменя, а не да зарежда батериите

„Операцията” ще отнема едва 15 минути, твърдят от компанията на Мъск

Tesla отново предлага да сменя, а не да зарежда батериите

Още преди 3 години Tesla Motors предложи на собственицитe на електромобили да не зареждат батериите им, а да ги сменят с други. За целта дори бе създаден специален експериментален пункт, но идеята не получи развитие и през 2015 г. проектът бе закрит.

Tesla отново предлага да сменя, а не да зарежда батериите

Проведено проучване тогава показа, че само 5% от притежателите на коли на ток са съгласни да сменят батериите, докато останалите предпочитат да ги зареждат, независимо, че този процес отнема далеч повече време. Въпреки това шефът на Tesla – Илон Мъск, не се отказа от технологията и сега тя отново излиза на преден план.

Компанията е патентовала „мобилна станция” за смяна на акумулаторите. Хората а Мъск предлагат специална рампа, която може да бъде закарана при всеки собственик на електромобил на Tesla в САЩ, бе значение от мястото на което се намира. Съответно за 15 минути батериите на колата ще бъдат сменени.

Tesla отново предлага да сменя, а не да зарежда батериите

Процедурата не е сложна, но ще се извършва само от квалифициран техник. Електромобилът се качва на рампата, неговата разредена батерия се сваля и се заменя с нова. Цената ще бъде между 60 и 80 долара, като собственикът на автомобила ще бъде длъжен по-късно да върне предоставения му акумулатор и да вземе своя.

Tesla отново предлага да сменя, а не да зарежда батериите

Засега никой не смее да прогнозира категорично дали подобна услега ще има търсене, тъй като Tesla активно строи зарядни станции в САЩ. Според Мъск, тя ще върши чудесна работа на компании, които имат цял парк електромобили, но ще може да се ползва и в частния сектор.

Снимки: Tesla
 

Тагове: tesla
0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    GP ( преди 6 години )
    Ще видя ли статия без правописни грешки... на всяка по 5-6 ... Неграмотници жалки
  • #7
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Супер!Като идем с гаджето в гората да се любим, ще го викам тоя с мобилната станция да ми смени батерията, че да се приберем дома...
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А защо да трябва да се вдига? Може да се прави с робот в долната част на автомобила, който взима батерията, сваля я на ниво под земята и слага нова. Това е най-лесния и бърз начин. Да не говорим, че ако има компании, които да закупят и управляват батериите - демек ги зареждат и ти взимат пари за ползването на батерията, ще отпадне и нуждата от закупуване наб атерията. Просто ще ги взимаш, като под наем от ел. станциите. Взимаш батерия със заряд и си плащаш заряда.
  • #5
    12 rate up comment 4 rate down comment
    хахах ( преди 6 години )
    А замисли л исе след 30 тата смяна точките на закрепване на какво ще приличат,били то скоби,отвори, и прочее..отвинтвай и завинтвай неща често па да видим.Той как не се е сетил да продава само черупката на електричката ,без батерия.На репатрак до първия повдигач хахаха и оттам абонаментчето...сам одето 80 долара е толкова колкото е да напълниш резервоара на обикновена кола..ойде ти и екото и евтинията хахах ехх балончетааа..безчет.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Винаги съм мислили че както има бензиностанции трябва да има батериостанцци на които да си сменяш батерията със заредена и батериите да са си собственост на веригата батериостанции. Това нещо ще става за минути.
  • #3
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Само да питам кое му е екологичното да се домъкнат 2ма души с тир и платформа от другия край на града през целия трафик за дати сменят батерията на колата и какво ще стане ако има стотици заявки за един ден?
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Наистина го признавам тоя .... всичко е добро стига да носи по големи печалби БРАВО
  • #1
    19 rate up comment 9 rate down comment
    хаха ( преди 6 години )
    Мъско е гениален...балонаджия..да ги хванем за наемче...тънкия замисъл...да се върти парата...еххх псевдо еколозиии що ви трябваше да се хващате по глупостите на Мъска.