IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

Бившият главен художник на BMW смята, че колегите му са страхливци

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

Бившият главен дизайнер на концерна BMW, който сред най-големите имена в бранша - Крис Бенгъл, подложи на сериозна критики повечето си колеги. Пред Autonews американецът бе категоричен, че в сферата на дизайна липсват нови идеи и всичко, което се прави, е банално.

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

"Смятам, че има много талантливи дизайнери, но те не предлагат нищо ново. Всичко, което правят, вече съм го виждал по-рано. Някои компании си разбират от работата, така че могат да убедят всички, че са направили нещо ново и различно, но това всъщност не е така", категоричен е Бенгъл.

Според него, младите му колеги не познават историята. Те не знаят как се е появил и оформил автомобилният дизайн, защото гледат единствено това, с което те самите се занимават. Бенгъл определя някои от големите производителите като "консервативни" и "изплашени", имайки предвид, че ги е страх да търсят нови решения в дизайна.

Американецът допълва, че не се е отказал напълно от автомобилния дизайн. Бенгъл напусна BMW през 2009 г., а от 2012 г. си сътрудничи корпорацията Samsung. В същото време той ръководи собствената си дизайнерска фирма Chris Bangle Associates, която в момента работи усилено по проекта на автомобилна фирма, която иска да остане анонимна.

"Не мога да говоря за това, но ще ви кажа, че става дума за съществуваща компания, която определя развитието на бранша, а не произвежда автомобили. Хората там са отлични специалсти, но не са правили коли никога. Преди 2 години дойдоха при мен и ми казаха, че искат да направят малък автомобил. Аз им отговорих: "Защо не потърсите някой, който е на върха в бранша?" Там е Pininfarina - фирма, която с радост би заела с подобно нещо. Те обаче бяха категорични, че искат да работят с мен и нещата тръгнаха", каза още художникът.

Други подроности за проекта, в който участва работилият още в Opel и Fiat култов дизайнер, липсват. Бенгъл обеща, че съвсем скоро подробности ще бъдат обявени официално.

Снимка: BMW
 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Ще те видим.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Прасето" негово творение ли беше, заедно с "малкото прасе" - единичката!Ако да, трябва да му забранят да работи тази работа
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1 ( преди 6 години )
    Вече всичко е пари! И никой управляващ автомобилна компания няма да даде средства за дизайн преди да са си разработили платформите за електричките. Не случайно тази година има въртележка между дизайнерите в автомобилния бранш.
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Павел ( преди 6 години )
    Не знам колко е лош но прави z3, z4, z8 (за мен може би най-красивото БМВ), х3, х5, х6, GT миселите ( макар и не най-красивите, то определено са нещо различно и ново), предходната 6 серия ( която остарява доста добре. Не мисля също таке че Е90 е грозно, тъкмо напротив (особено купето и кабриолета). Аз единственото за 7 серия бих се съгласил, че не е от най-красивите автомобили. Дори неговата петица според мен остарява красиво, да не забравяме, че той е от 92 в БМВ и има толкова модели, които не
  • #8
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Странно, че го казваш, защото именно дизайните на Крис винаги са ми напомняли на китайски.
  • #7
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Един от най-добрите дизайнери! Красиви и запомнящи се БМВ автомобили. Сегашните приличат на корейско-китайски джънк. И не само те.
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    О,не !!! Винаги съм се чудил, кой ***.нар се е излял с таз Мултипла и ако наистина е този , то ще имам с още нещо да се бъзикам с феновете на БМВ
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    snaky ( преди 6 години )
    В музей е едно, ама като я платиш със собствени пари и ти се наложи да се возиш в това нещо е друго. Ти що не си купиш една Мултипла да си бръмчиш? Хем ще ти излезе евтино :)
  • #4
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Дедо ( преди 6 години )
    Много ви разбират главите от автомобилен дизайн пък на вас! Я вижте самият Бенгъл какъв смел и радикален дизайн има - направо се чудя това, дето виждам, отзад ли е, отпред ли е... Аз лично не бих му дал и кошче за *** да ми нарисува, но за вкуса нали знаете.
  • #3
    22 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-грозните 3-ка, 5-ца и 7-ца на всички времена. И вън, и вътре.