IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda също зачеркна стандартния двигател с вътрешно горене

От 2030 г. японците ще произвеждат само електромобили и хибриди

Mazda също зачеркна стандартния двигател с вътрешно горене

Компанията Mazda стана поредният производител, който ще се откаже от производството не бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене, за да премине към хибриди и електромобили. Това ще стане през 2030 г., съобщава Reuters, като се позовава на агенция Kyodo.

Mazda също зачеркна стандартния двигател с вътрешно горене

След 14 години всички модели на японския производител трябва да разполагат с електродвигател, се каза в съобщението. От Mazda засега отказват коментар по темата, но източникът на агенция Kyodo твърди, че решението вече е взето. Причината е все по-сериозни екологични норми и изисквания за разход на гориво, които влизат в сила.

Освен това японците считат, че с подобен ход ще успеят да укрепят и дори да засилят позициите си на европейски пазар. Именно на Стария континент редица държави вече обявиха намерение за забраната за продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2030 или 2040 г.

В началото на август Mazda сключи споразумение с Toyota за обмен на пакети с акции между двата производителя. Благодарение на този договор, компанията ще получи достъп до хибридни технологии. Освен това двата японски производителя ще започнат съвместна разработка на нови електромобили.

Преди Mazda и други автомобилни компании обявиха подобри намерения. Във Volvo смятат още през 2019 г. да започнат да поставят електромотори на всички свои нови модели, които вече ще бъдат или чисти електромобили, или хибриди. Година след шведите същото ще направи и британският производител Jaguar Land Rover.

Снимка: Mazda

 

Тагове: mazda
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В момента прогресират ЗАЕДНО с Тойота, ако все още не си разбрал!Едните доработват двигателите и ги оптимизират до съвършенство, а други са заложили повече на алтернативните начини на задвижване, като хибриди и горивни клетки. В момента са се обединили да направят най-доброто и със сигурност ще го направят, а не като дойчовците да се чудят как да излъжат контролните органи с допотопните си нафтови печки. Като видяха, че не могат и ги изловиха обърнаха палачинката, но май е доста късно.
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    От японските марки, Мазда е единствената, която харесвам. Показват как могат да прогресират невероятно добре с няколко пъти по-малък бюджет от Тойота, например. Браво!
  • #7
    16 rate up comment 2 rate down comment
    SPCCI ( преди 6 години )
    А междувременно Мазда разработват все по-ефективни бензинови двигатели. За такава малка фирма са направо замайвайщи в технологиите.
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пак зле преведена и преписана статия. Няма как да се откажеш няпълно от нещо след, като ще го ползваш все пак. Хибридите имат ДВГ и няма начин да се откажеш от нуго. Комедиантите обаче нямат много мозък и като папагали кори/пейст без никакво мислене. И то точно Мазда трудно ще се откажат от ДВГ, защото са им изключително добри и надеждни. Разработват и нов ванкел, който може да е перфуктен вариант за хибридите.
  • #5
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Втори ( преди 6 години )
    Евала Един !,един свестен коментар по темата.Това залитане е същото като с левите китки..модерно..вече не остана момиче на 18 дето не е било с друго..момчетата колко са момчета..мъка..Да зачеркнем всичко та да се влачим по течението..простотия и комерс до немай къде..
  • #4
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    Що за глупава статия... а хибрида да не би да ползва извънземен двигател? Има си нормален двигател с вътрешно горене, който през следващите години ще продължи да бъде усъвършенстван на пук на малоумната електро-мания!
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ronnie, нещо много си изостанал с инфото! Кога е това "вече"? Я погледни Тойота от кога го има това нещо! Нарича се плъг ин хибрид и можеш, като електричка да го ползваш.Дори и обикновените им хибриди от преди 20 г. го могат, но само няколко км. могат да се движат само на батерия.Zazo,за дълги разстояния Хибрида наистина няма алтернатива, но за градско/извънградско 100-200 и дори повече км. електричката излиза най-изгодно.Живея на 40 км от София и пътувам всеки ден.Супер ми е с ел.кола.
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Ronnie ( преди 6 години )
    Хюндай вече вадят хибриди, които могат да се използват само като електрички, само с ДВГ или комбинирано. Кеф ти едното, кеф ти другото. Караш си на ток, а ако непредвидено свърши някъде по пътя, включваш двигателя и се прибираш.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Zazo ( преди 6 години )
    Хибрид бих купил,но чист ел не,личен избор,поради мои си съображения