IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Баварците са готови да въведат новата технологии

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Представете си, че за да влезете в новия си автомобил, ще имета нужда единствено от смартфон, а познатият вече ключ ще бъде напълно излишен. Именно към това се стреми германският производител BMW, съобщава агенция Reuters, като се позовава на един от шефовете на компанията Йън Робертсън.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Според топ-мениджъра, който отговаря за продажбите на марката, в BMW смятат съвсем скоро да се откажат от използвания досега ключ. Наличието на смартфон със специално приложение ще бъде напълно достатъчно за премахване на сега действащия достъп до автомобила.

„Честно казано – колко хора в момента се нуждаят от това? При новите автомобили шофьорите не използват ключ за стартиране на двигателя, тъй като има бутон „старт-стоп”. Ключът стои в джоба или чантата на водача. Тогава каква е нуждата от него? Нашата компания отдавна се опитва да се избави от ключа в този му вид”, обясни Робертсън по време на автосалона във Франкфурт.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

От думите му става ясно, че специалистите на BMW са почти готови да заменят стандартния ключ с мобилно приложение, което ще може да идентифицира шофьора и да му осигури достъп до стартиране на двигателя. Все още обаче не е взето крайно решение кога ще започне да се използва новата технология.

На практика приложението за смартфон ще позволи на собствениците да разблокират своите превозни средства. Предстои единствено да бъде уточнено каква технология да бъде използвана за предаване на данни между телефона и автомобила. Проблемът е, че има места, на които все още няма връзка с интернет и това може да се окаже проблем.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Затова по-вероятно е да се заложи на Bluetooth или на технологията за близка връзка, известна като NFC. В света вече има подобен пример – новият Model Tesla 3 е първият сериен автомобил, който не разполага с ключ, а за достъп до салона и последвало стартиране на мотора се използват именно Bluetooth Low Energy и NFC.

Снимки: BMW

Тагове: bmw
0 от 500
  • #11
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бъдещето настъпва, но нашия български тарикат още е с Е36 318 на газ и се тупа у гърдите колко "мно вари"
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Крадат немците нормално застаряваща нация ниска раждаемост а по заводите заместват работниците с араби а както знаем от арабина и *** за зеле не става!
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Поредната идея открадната от Тесла. Те това вече го имат в Модел 3.
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От толкова много електроника, накрая ще се окаже, че най-сугурното нещо е добрият стар авомобилен ключ.Факт е, че той затруднява най-много потенциалнитен крадци на автомобили. Първо трябва да успее да е отключи колата, после да отключи волана и да е запали. Всяко едно от тези действия е доста по-трудно от едно единствено да хакнеш кода за комуникация между колата и електронната джаджа и не само да влезеш в нея, но и да се и запалиш и да отидеш където ти е кеф.
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    7 ( преди 6 години )
    Лошо няма, но има доста въпросителни как автомобила ще може да се ползва от втори и трети лица?Ако ти падне батерията или ти се бъгне смартфона, оставаш на улицата. Резервен вариант?Хакването на смартфоните е много лесно нещо. Значи колота ти с подобно приложение може да бъде обществена и почти всеки със средни познания да ти я подкара. Предполагам (сигурен съм), че приложението ще събира данните за време на отклчване, заключване, каране, маршрути и т.н., т.е. пореден шпионски соф за контрол.
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    имам предвид,че всичко що е електронно ще ни изяде главата накрая, ама вие си се радвайте на технологията. Въженцето около шията се затяга във всеки един аспект от живота.
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ау, чудесно, но не и за мен. С бързи стъпки към началото на края, антихриста със сигурност ще е доволен!
  • #4
    11 rate up comment 4 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Тия това бъдеще ли го наричат.А с тракащите нафтови трактори кво ше праат!То ключът кола не кара!
  • #3
    14 rate up comment 2 rate down comment
    до1 ( преди 6 години )
    или на сервизите
  • #2
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Чудесно! Все по-лесно и по-лесно за крадене! Лошо няма.