IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Впечатляващата история на Lada Samara T3

Създадена е с помощта на Porsche, участва в Рали Дакар и е пилотирана от самия Джаки Икс

Историята на Lada Samara T3 започва веднага след края на Втората световна война, когато Сталин кани Фердинанд Порше в Русия, за да помогне за модернизирането на съветската автомобилна индустрия и да я направи конкурентоспособна. Порше - човекът, който промени света със своя Volkswagen Beetle - за щастие отказва тази покана. Впоследствие той основава компанията Porsche, чиито ранни години не са никак лесни. За да оцелее в този период, Porsche трябвало да изпълнява поръчки на чужди компании, които пък от своя страна били щастливи да се възползват от германския инженерен опит. Тази традиция се запазва и в по-ново време, а съветската ВАЗ е един от редовните клиенти.
   
     
Впечатляващата история на Lada Samara T3 (ВИДЕО)
  
  
През годините екипът на Porsche работи усърдно за Лада, като проектите включват разработването на прототип на ВАЗ-2103, създаването на Samara (която дори имала надпис “System Porsche” на цилиндровата си глава), както и на състезателната Samara T3, с която руснаците участват в Дакар.

Какъв точно е приносът на Porsche в развитието на Samara T3? На практика това е Lada със система за 4х4 задвижване, взета директно от феноменалното Porsche 959. Двигателят пък е атмосферен боксер, което може би ви звучи познато, защото е взет от Porsche 911.
   
    
Впечатляващата история на Lada Samara T3 (ВИДЕО)
  
  
Уловката обаче е в това, че комуникацията по осъществяването на проекта не се е водила официално между централите на двете компании, а на регионално ниво. Samara T3 е идея на френския вносител на ВАЗ Жан-Жак Пош. Връзките му във Франция довели до наемането на двама бивши пилоти от Формула 1 – Джаки Икс и Патрик Тамбей, които били натоварени с нелеката задача да се състезават с това чудо.
  
   
Впечатляващата история на Lada Samara T3 (ВИДЕО)
  
   
През 1990 и 1991 тандемът участвал в серия пустинни и офроуд надпревари, където T3 се доказва като бърза машина, която дори успява да спечели етапна победа.
  
  
Впечатляващата история на Lada Samara T3 (ВИДЕО)
   
   
Така или иначе, отборът бил частен и колкото и добри да били компонентите – тръбното шаси и карбоновите панели особено – колата започнала да изостава от конкуренцията в лицето на заводските отбори на Peugeot и Citroën.

Винаги обаче е впечатляващо да разбереш, че Lada Samara има задвижващата система на Porsche 959 - една от най-сложните и технологично напредничави коли от близкото минало.


Снимки: Lada 


0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    х ( преди 6 години )
    Кефя се отгоре статия за лада, отдолу обяви за продажба на порше
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Рено ги купиха и оправиха споко сега имат увеличение в продажбите и вече излезна Веста Кросс която изглежда супер.Където са минали французи никнат гъби трева и Секвои!
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Общото е, че са от времето когато СССР почна да прави хечбеци грозни като смъртта, уж наподобяващи западните коли.
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    hhh ( преди 6 години )
    Какво общо има Таврията която е ЗАЗ С Лада А относно качеството -да беше ужасно и то най лошото е ,че ръждясваха със скороста на светлината .
  • #1
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Няма автомобили с по-нескопосана сглобка от руските през късната перестройка и след разпада на СССР. Тези Лади като се появиха през началото на 90-те, изчезнаха от пътищата за има-няма 5-6 години. Баща ми тогава имаше една служебна Таврия (закрит пикап) и това беше най-трагичната кола която помня, 50 коня, при всеки дъжд протичаше и духаше вътре.