IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възраждането на TVR и Griffith

Новият модел получава 5,0-литров V8 мотор от Cosworth с 400 к.с.

Възраждането на TVR и Griffith

Възраждането на британската марка за спортни автомобили TVR се чакаше от доста време, но най-накрая е факт, а заедно с нея се завърна и един от най-известните й модели – Griffith. Новият TVR Griffith беше представен на фестивала Goodwood Revival – много подходящ избор за новото лансиране на марката, която не действаше от 11 години насам.

Възраждането на TVR и Griffith

С оглед на курса към електрификация и автономност, поет от големите автомобилни компании, TVR предлага нещо съвсем различно – на пръв поглед старомоден спортен автомобил, но с модерен дизайн и вълнуваща динамика. Все пак сред създателите му е съвременната легенда на дизайна Гордън Мъри.

Новият Griffith получава 5,0-литров V8 мотор от Cosworth. Мощността му е 400 к.с., а с него спортното купе ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. Също толкова впечатляваща е и максималната скорост – 322 км/ч или точно 200 мили в час за британските фенове.

Възраждането на TVR и Griffith

Двигателят е разположен отпред и е със сух картер, което е позволило на създателите на колата да постигнат изключително нисък център на тежестта, както и разпределение 50:50 на теглото между предния и задния мост. И това са само щрихи към портрета на възродения Griffith.

Възраждането на TVR и Griffith

Шасито на новия модел на TVR е изградено от тръбна рама, подсилена от фиброкарбонови панели, което означава изключителна здравина и ниско тегло – автомобилът тежи едва 1250 кг. Дъното на колата е идеално гладко, тъй като ауспусите са изведени отстрани, а дизайнерите са добавили сплитър отпред и дифузьор отзад. Резултатът е аеродинамично притискане към пътя, съизмеримо с това на успешните състезателни автомобили.

Възраждането на TVR и Griffith

Естествено, това както и още няколко решения при новия Griffith подсказват, че британската марка може да подсили възраждането си със сериозна състезателна програма. Част от проекта е и Лес Едгар, който в началото на века осъществи завръщането на Aston Martin в GT състезанията, така че подобни очаквания са повече от очаквани.

И накрая – цената на новия Griffith. Първата производствена серия, носеща името Launch Edition излиза на пазара с цена 90 000 лири, като производството започва в края на 2018 година. Още един съперник на Porsche 911, който обаче трябва да бъде вземан на сериозно.

Снимки: TVR

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    GG ( преди 6 години )
    даммм... V8,ръчна (или поне така изглежда на снимката) кутия 50:50.Предпоставка за шофьорски автомобил Дано продадат повече бройки да се възродят че при тях стана голяма криза.Цената никак не е лоша също.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Да ( преди 6 години )
    Много яка машина личи си че е правена с мисъл за аеродинамика управляемост ниско тегло мощност и удоволствие от шофирането.