IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FCA печели срещу Tesla на борсата

Акциите на FIAT Chrysler поскъпнаха с над 100 процента

FCA печели срещу Tesla на борсата

FIAT Chrysler може и да си търси нов собственик или поне стратегически партньор, но концернът, ръководен от Серджо Маркионе се представя отлично на Нюйоркската фондова борса, като дори успя да изпревари вечния любимец на инвеститорите – Tesla.

FCA печели срещу Tesla на борсата

За последните 12 месеца акциите на FCA са поскъпнали с 114,37%, докато при Tesla ръстът е 60,61%. Интересното е, че FCA печели и при сравнението за 2-годишен период – 63,21 срещу 38,15 процента ръст. Това може би да прозвучи като изненада на поддръжниците на електромобилите, които очакват традиционните автомобилни производители да се понесат към небитието, при това съвсем скоро. Но е факт.

Как обаче FCA постигна този резултат? На първо място, FIAT Chrysler е голяма и добре позната компания, която има приходи в размер на почти 132 милиарда долара, идващи от няколко популярни в цял свят марки: Maserati, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, FIAT, FIAT Professional, Jeep и Lancia.

Tesla е на другия полюс – сравнително нова за автомобилния бизнес компания с приходи около 10 милиарда долара и предлагаща скромна гама електрически модели. И нещо много важно – в края на август FCA работи на печалба, а Tesla – все още не.

Ръстът на акциите на двете компании отразява и един интересен, но все още разпространен предразсъдък – някои от анализаторите продължават да се съмняват, че Tesla ще успее да превърне пазара на електромобили в масово явление. Или по-скоро, това може да отнеме повече време, отколкото всички смятат.

Но пък от друга страна, това едва ли ще се отрази негативно на продажбите на Tesla, особено като се има предвид нетърпението, с което клиентите чакат Model 3. Сега се опитайте да се сетите за подобна истерия около някой от новите модели на FCA, включително и при Jeep – марката, която печели най-много пари за концерна на Маркионе.

Тагове: alfa romeo tesla maserati fca
0 от 500