Вход   Регистрация

Човекът, предизвикал "Дизелгейт": Не погребвайте дизела!

Човекът, предизвикал "Дизелгейт": Не погребвайте дизела!
 

Електромобилите няма да надхвърлят една трета от световния пазар, убеден е шефът на компанията Horiba

Какво ще прави в бъдеще лидерът на пазара за оборудване, което мери нивата на вредните емисии? Този въпрос постави Automotive News на Ацуши Хориба, главен изпълнителен директор на компанията Horiba, чиято апаратура и нейните показатели дадоха старта на скандала „Дизелгейт”, тръгнал от Щатите през септември 2015 г.

Човекът, направил

Хориба обаче е на мнение, че въпреки всички трудности, съпътстващи развитието на дизеловите технологии, ще е „преувеличено” да смятаме, че е дошъл последният час на дизела.

„Електромобилите няма да могат да надхвърлят една трета от всички автомобили в световен мащаб – смята Ацуши Хориба. – Просто защото не е възможно да бъде изградена инфраструктура, която да улесни използването на електромобили. Според вас, кой ще построи зарядна станция насред пустинята в Аризона?

„Автомобилите с двигатели с вътрешно горене, включително и дизеловите, ще имат място на пазара, особено на развиващите се пазари.

„Всеки, който твърди, че в бъдеще 100 процента от автомобилите ще електрически, просто е чел твърде много комикси. И тук не става въпрос за технологии, това е реалността.”

Човекът, направил

Въпреки увереността на Хориба, големите автомобилни компании все по-сериозно се насочват към електрическите возила, а Китай предприе масирана офанзива за налагането на по-екологични автомобили, тъй като замърсяването на въздуха в някои градове, включително и Пекин достигна критични стойности.

Компанията на Хориба произвежда около 80% от системите, които мерят нивата на вредни емисии в световен мащаб и той е на мнение, че още не е дошъл моментът, в който фирмата ще трябва да променя бизнеса си.

„Автомобилните производители продължават да инвестират в развитието на бензиновите и дизеловите технологии, просто нямат друг избор – категоричен е японецът. – Който не го направи, рискува да не оцелее след 15 или малко повече години, когато се очакват електрическите автомобили да навлязат масово на големите пазари.”

Човекът, направил

Horiba започва предлагането на първия си анализатор на вредни емисии през 60-те години в Япония, като се включва навреме в поствоенния икономически бум на страната. Хориба винаги прави уточнението, че измерването на вредните емисии на автомобилите далеч не е единственият бизнес на компанията, която той ръководи.

„Ние произвеждаме и развиваме системи, които проверяват качеството на питейната вода, нивото на кръвната захар и т.н. – обяснява той. – Но една трета от приходите ни идват от автомобилния бизнес.”

Horiba навлиза сериозно и в бизнеса с автономни автомобили. През 2015 Horiba купи британската компания MIRA, която работи в тази насока и развива автономни машини за армията на Великобритания.

„Вече направихме първите сериозни стъпки, за да се позиционираме на терена за тестове на батерии, контролни системи за електромобили и развитие на автономните технологии – допълва Хориба. – Но идеята ни е, че новите бизнеси ще се добавят към тези, които вече развиваме, а няма да ги заместят.”

Реклама  


Купи кола

 • Audi A6 3,0TDI

  16400 лв.

  дата на произв. - август , 2008 г., пробег - 190000, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • Ford Fiesta 1.4-КАТО НОВА

  3600 лв.

  дата на произв. - август , 2002 г., пробег - 134000, С.к - Ръчна, цвят - Tъмно син

 • Opel Astra 180 к.с.

  7976 лв.

  дата на произв. - ноември , 2008 г., пробег - 144000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Peugeot 407 KATO NOV

  7300 лв.

  дата на произв. - октомври , 2008 г., пробег - 143000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • VW Passat 1.9TDi-АВТОМАТ

  6900 лв.

  дата на произв. - април , 2003 г., пробег - 217000, С.к - Автоматична, цвят - Tъмно син

 • VW Golf

  3500 лв.

  дата на произв. - януари , 1999 г., пробег - 212000, С.к - Ръчна, цвят - Бял

Виж всички обяви

Коментари ( 8 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Ще му се да не умрат, че ще му умре бизнеса
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Дизела ще остане в развиващите се страни. Това ви го казва в прав текст човека. Всеки да си прави изводите!
Гледам, че панелния плъх пак се е включил и се чуди невежият за поредин път как в панелките ще се зареждат автомобилите. Ти на 8-мия етаж беше нали ВАГи. Ами пщаш кабел от терасата и готово хахахаха. Или викаш е по-евтино с крадената нафта. Кво стана оправи ли Пасатора?
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 7

от: алЮ ( преди 10 месеца )

"дизеловите, ще имат място на пазара, особено на развиващите се пазари" иначе казани разни треторазрядни страни особенни претенции за екология и прочие ще продължат да се тровят масово... (в това число и България) за нас не са проблем пушещите дизели и тецовете на въглища, както не е проблем и голямата заболеваемос на населенито което приема за "далавера" карането на дизел "нов внос" на 500 000км
Отговори
 
+7
 

Положителни: 11  Отрицателни: 4

от: Jiko ( преди 10 месеца )

Аз на кой разправям ама ....недеждата умира последна
Отговори
 
+2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Остави пустинята. Как ще направиш зарядни станции в панелните мастодонти в Източна и Централна Европа? Абсурд! Дано Бош успеят да развият синтетичното гориво, което не отделя въгл. двуокис и канцерогенни емисии!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 8  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Как пък всичките сте толкова скромни. Айде де, недей да скромничиш сега, знаем, че не е черта от характера ти.
Професионалист си си, и то голям. Но на празните приказки.
Ние българите всичко сме чували, всичко сме виждали, всичко знаем, обаче сме най-зле в ЕС.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 17  Отрицателни: 2

от: Striker ( преди 10 месеца )

"Според вас, кой ще построи зарядна станция насред пустинята в Аризона?" - без да претендирам, че съм невероятен професионалист, ами...Тесла, Панасоник и поне още няколко огромни компании, дедо жълтуре. Явно не е чувал, че в "пустинята в Аризона" има слънце колкото искаш.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 13  Отрицателни: 16

от: 1245 ( преди 10 месеца )

Мъдър отговор от умен японец !!!!
Отговори
 
+14
 

Положителни: 19  Отрицателни: 5


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising