IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes CLK GTR - шампион, създаден за 128 дни (ВИДЕО)

Състезателният автомобил има доста общо с McLaren F1 GTR

Mercedes CLK GTR - шампион, създаден за 128 дни (ВИДЕО)

Mercedes-AMG навършва 50 години през 2017-а и компанията публикува поредица кратки видео клипове за най-успешните си състезателни автомобили. Сред тях е CLK GTR – един от символите на GT1 ерата през втората половина на 90-те години. По-интересното е обаче, че този впечатляващ автомобил е бил създаден за едва 128 дни, но трябва да отбележим, че това е станало възможно с помощта на McLaren, въпреки че британската компания няма пряко участие в този проект.

Шампион, създаден за 128 дни (ВИДЕО)

В края на 1996 г. германският пистов шампионат за туристически автомобили (DTM) се разпада, след като Alfa Romeo и Opel се изтеглят заради високите разходи по участието и развитието на автомобилите 4х4. Mercedes остава без топ категория, в която да участва и се насочва към Глобалните GT Серии, които след намесата на ФИА, която взима шампионата под своя опека стават FIA GT световен шампионат.

Това е възможността Mercedes да се пробва срещу McLaren, Ferrari и Porsche. CLK GTR е разработен за малко повече от четири месеца между сезоните 1996 и 1997, като инженерите и дизайнерите на AMG получават задачата бъдещия състезателен автомобил да прилича на серийния CLK. Другите елементи от задачата също са интересни: двигателят е V12, като е разположен пред задния мост, купето е изцяло от фибракарбон, а аеродинамиката е повече от агресивна.

Още преди да бъде произведен първият прототип CLK GTR, който да започне тестове, шефовете на AMG купуват един McLaren F1 GTR. Колата е спечелила през 1996 г. титлата в Глобалните GT Серии, а точно този автомобил с шаси №11R идва от съществуващия и до днес тим Larbre Competition. Преди това McLaren печели и победата в Льо Ман през 1995 с F1 GTR, както и титлата в GT Сериите през същия сезон.

Шампион, създаден за 128 дни (ВИДЕО)

С тази покупка в AMG постигат няколко цели наведнъж. Установяват на какво ниво е развитието на най-добрия GT автомобил по това време, след това използват шасито за тестове като свалят двигателя на BMW и монтират 6-литровия LS600 мотор. На същото шаси се тества и купето на CLK GTR, което позволява работата по развитието на аеродинамиката да напредне изключително бързо, още преди да е готов първият прототип на AMG.

Така, 128 дни след първата скица на CLK GTR компанията разполага с два прототипа, а Mercedes се включва навреме в световния GT шампионат за 1997 година. И успехите не закъсняват – титли при пилотите и конструкторите в световния GT шампионат, като тимът завършва сезона с пет победи в последните пет старта, а Бернд Шнайдер завършва пръв при пилотите.



През 1998 г. CLK GTR печели и десетте състезания в световния GT шампионат, като първата версия на колата стартира в първите две надпревари, а след това идва ред на еволюцията CLK LM, която обаче получава V8 двигател заради амбициите на Mercedes да се бори за победата в Льо Ман.

Шампион, създаден за 128 дни (ВИДЕО)

Но успехите в легендарното 24-часово състезание не идват, а за началото на сезон 1998 нито един производител не подава заявка за участие в световния GT шампионат. ФИА може да разчита само на Mercedes и решава да закрие шампионата.

Що се отнася до McLaren F1 GTR шаси №11, Бернд Шнайдер катастрофира още на първия тест с него, но по-късно в AMG възстановяват напълно колата, която е изиграла толкова важна роля за създаването на CLK GTR.

0 от 500