IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как работи лостът на автоматичната скоростната кутия?

Изглежда доста обикновено отвън, но всъщност съдържа в себе си сложен механизъм

Все повече хора приемат автоматичните скоростни кутии за улеснение. Има само два педала, не е нужно да гледаш оборотите и да се мъчиш да "усещаш" колата, защото тя прави сама всичко, от което имаш нужда. От шофьора се изисква единствено да превключи на режим “D” на скоростния лост, когато иска да потегли, и да избере “P”, когато иска да паркира. Но като много неща в автомобилите, и този процес само привидно изглежда прост. Как точно работят лостовете на автоматичните скоростни кутии?
 
 
Как работи лостът на автоматичната скоростната кутия? (ВИДЕО)


За разлика от лостовете на механичните скоростни кутии, тези на автоматиците се движат само напред и назад в няколко основни режима: (Park), (Neutral), (Reverse), (Drivе). За да попречи на шофьора обаче да превключи без да иска, под самия лост има доста сложен в инженерно отношение механизъм, който се грижи както за безопасността, така и за практичността на автомобила.

Именно тази система например пречи на шофьора да извади ключа, ако не е поставил скоростния лост на режим “P”. Или фактът, че не можете да превключите на “P”, без да сте натиснали педала на спирачката. Комбинациите са десетки.

И тук идва видеото на потребителя на YouTube - speedkar99 - който разглобява набързо механизмът на скоростния лост, за да ни обясни какво се крие в него и как точно работи той. Както очаквахме, в пластмасовото чудо има доста инженерни хитрини, които пречат на лоста да се изключи сам от “P” и това да ни създаде куп неприятности.

Дори да не ви е интересна инженерната част от видеото, то със сигурност продължава да е полезно, тъй като ни разкрива какво се крие под лоста, който използваме всеки ден. Уверете се сами.

 

0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Това е напълно нормално поведение за всеки автомат.При спускане ако не натискаш нищо, остава на предавката, на която е.Ако натискаш спирачка, сваля предавка, ако подадеш малко газ, качва предавка.Ако подадеш много газ, и имаш функция kick-down, сваля толкова предавки, че да държи високи обороти и мощност.Това не зависи от наклона, може дори да нямаш датчик за наклон и пак ще работи така кутията.Така е програмирана (ако я управлява компютър) или проектирана ако е с хидравлично управление
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    вин до N1 ( преди 6 години )
    Моята няма положение В, но при спускане по баир при натискане на спирачка, остава на предавката на която е паднала до момента в който пак подадеш газ!Един вид си избирам спрямо наклона, на каква предавка да се спуска.
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Най-правилна е последователността:-Натискане на *** на спирачката до пълното спиране на колата.-Издърпване на ръчната спирачка.-Отпускане на *** на спирачката и проверка дали ръчната спирачка сама може да задържи колата.-Включване на 1-ва (задна) предавка.Пожелание могат да се завъртят колелата в крайно ляво/дясно положение, да се подлагат трупчета и др.
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Не е проблема, че зъбните колела остават натоварени. Те и без това пренасят динамично натоварване в движение, та със статичното ли няма да се справят...А и освен това зъбните машинни елементи са едни от най-здравите и дълготрайни продукти правени от човечеството.Проблема остава в палцовите съединители, които зацепват вала към зъбните колела за съответната предавка.За тях е за предпочитане както колегата каза, дори на ръчна трансмисия да се задейства ръчната спирачка при паркиране.
  • #6
    14 rate up comment 0 rate down comment
    оби джоби ( преди 6 години )
    Натискането или дърпането на ръчната спирачка трябва не само на автоматиците а и на ръчните да се прави защото зъбните колела остават под напрежение а това не е желателно и не е добре като цяло за трансмисията. До първия коментарпредполагам караш Лексус или Тойота хибрид. При тях автоматиците са такива както ги описваш.Най удобните според мен.Това Б и аз се чудих в началото за какво е.хитро са го измислили да има моторна спирачка.не съм карал друг автомат с такава.
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Простото правило за каране на автоматик: абсолютно противопоказно е да се опитваш да сменяш към P/R/N/D когато колата не е в пълен покой и не е с натисната спирачка до долу. Когато колата е в движение, само наляво/надясно (ако е типтроник) или за фиксиране на 1/2/3 при изкачване/спускане. Селски изпълнения като форсиране на N и включване на D скъсяват жестоко живота на кутията.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мда, дори задължително през зимния период!
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И натискайте ръчната спирачка когато паркирате на наклон преди да включите на P, защото иначе има опасност при включване/изключване от P да счупите зъба, който зацепва кутията. Ръчната спирачка при автоматиците е затова.
  • #2
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    Според мен имаш камион
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Уточнявайте, че става дума за класическа, а не за модерна автоматична СК! Моята е електронна без механично жило управлявано от лост. Лоста не се движи само напред и назад, а има позиция наляво,напред и назад и назад дясно. Като джойстик е, а не като тази патеица. Имам и позиция "В", която в малко СК е има. Това е моторна спирачка. Спущаш се по голям наклон и вместо да палиш сирачките слагаш на "В" и мотора ти забавя скоростта и облекчава спирачките. Ха познайте каква кола имам!