IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се спасим от терористичен акт с автомобил?

Съветите са на експерти от британски специални служби

Как да се спасим от терористичен акт с автомобил?

Терористичните актове, в които като основно оръжие се използват автомобили, стават все по-масови. И което е по-страшното – през последните години те дойдоха в Европа, като случилото се в Барселона преди дни съвсем не е изолиран инцидент. Подобни нападение имаше в Ница, Дижон, Нант и Париж (Фр), в Берлин (Гер) и в Лондон (Вбр), където случаите бяха 3 на брой, при това за по-малко от 3 месеца.

Как да се спасим от терористичен акт с автомобил?

Най-голямата трагедия – тази в Ница през миналото лято, при която загинаха 85 души, потресе света. Но и ясно показа, че терористите не се нуждаят от взривове или автомати, за да извършат подобно зверство. Нужно им е само да седнат зад волана на камион или на друго превозно средство, което дори не трябва да купуват, а само да наемат или откраднат. Това се потвърди и в Барселона.

Всичко това води и до логичния въпрос „Как да се предпазим от терористичен акт с автомобил?” Той засяга всички, които често пътуват до най-популярните европейски туристически дестинаци. В случая съветите са на британски експерти от Националната управление по борба с тероризма (NaCTSO). А най-добрият от тях гласи: „Бягай, скрий се и се обади”.

Как да се спасим от терористичен акт с автомобил?

1.    „Опитайте се да се скриете в сграда или в магазин. Ако такива няма, използвайте голяма дърво, други автомобили или друг голям обект”.

2.    Не бягайте с тълпата. Ако имате възможност – движете се встрани. Терористите се целят там, където има най-много хора.

3.    Хвърлете всички чанти, пакети и пликове, които носите. Сега нямате нужа от тях, те само ще ви забавят. Ако имате шал на шиято, махнете го, той може да ви задуши. Същото се отнася и за чантичка, която се носи през рамото.

Засега няма по-ефективна защита от нападение с автомобил. Единственият способ той да бъде спрян са специалните бетонни блокчета, които обикновено се разполагат пред по-важни обекти. Те са така проектирани, че да не могат да бъдат преодолени дори от голям камион, камо ли от лек автомобил.

Друг важен момент е, че по време на подобна атака, опасни са не само терористите и тяхното превозно средство, но и тълпата, която просто може да смачка всеки човек. Затова и британските експерти дават още няколко съвета:

1.    При първа възможност се опитайте да се измъкнете от тълпата

2.    Поемете дълбоко въздух и дръжте ръцете леко встрани, за да се предпазите при нужда.

3.    Стремете се да стоите далеч от високи или дебели хора, както и от такива, носещи чанти или големи предмети.

4.    Опитвайте се, каквото и да се случва, да останете на крака.

5.    Не си дръжте ръцете в джобовете

6.    Ако изпуснете нещо, докато тичате, в никакъв случай не се навеждйте, за го вземете.

7.    Ако паднете, ставайте ведна, като се опитайте да не използвате ръце за целта. Ако не успеете, свийте се на кълбо и се опитайте да предпазите главата си.

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Точно така, учат ги на страх и да бягат. После като се почне всички бъзльовци ще бягат докато малкото които з.ащитават умират. Толерасти европейски
  • #7
    5 rate up comment 1 rate down comment
    х ( преди 6 години )
    За всичко можем да благодарим на новият ни господар оттатък океана.Онзи същия който налага *** и права за всяка ***.Онзи който плаща на българския хелзински комитет да сее рак в едно умиращо общество.Истинският виновен не е онзи с чалмата.А онзи с желанието за световна хегемония.
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    АнтиПЕдофил ( преди 6 години )
    До първия Анонимен, който, както се вижда е любител на миролюбивата религия на прУрока пeд0фил.Аве ей Maл0умник pEзан, ако не знаеш уважението е двустранен процес. Мюслитата са тези които не уважават и не зачитат никого. В самата ви Maл0умна религия е записано. Чел ли си кУрана там си ги пише нещата. Пише за неверници, за убийства,за джихати и какви ли не други глупости.Вие идвате в нашите държави и си налагате Maл0умщините и някой трябва да ви уважава за това!?Ти на гости,като отидеш как е?
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това е евролиберализмът в действие!Започна естетвено от Германия. нали те всичко измислят. Лудата бабичка измисли как да вкара терористи, като ги покани и те дойдоха. Сега берем плодовете на немската научна мисъл както от терористи, така и от канцерогениците, които наложиха. Същите тези мaл0умници подпалиха 2 световни войни, а сега без война унищожават цял континент, включително и себе си. Налагат се еднополовите бракове, а от вътре мюслитата ни завладяват с всеки изминал ден. Позор за Европа.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    въпрос ( преди 6 години )
    Нали искахте евро-атлантически ценности !Защо не ви харесва свят на свободия и всякакви права ?
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Aнонимен, уважението е хубаво нещо, но мюсюлманите бягат от собствените си страни и отиват на запад където обичаите и нормите на поведение са други. Защо не отиват в други мюсюлмански страни, които също са богати? Когато отиваш в друга държава спазваш нейните норми на поведение а не налагаш своите. Европейките спазват правилата и ходят забрадени когато са в мюсюлманска страна, така че трябва да важи и обратното. На който не му харесва просто не отива в съответната държава било то западна или мюс
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Със същия успех можеше да се дадат съвети как да се предпазим от бомбен атентат. В София не терористи, а просто ***.оти пометоха хората на спирки на Цариградско и България. После поставиха колчета, което май е най-доброто засега. Опре ли до там да спазваш съвети когато те връхлита кола вече е късно и общо взето разчиташ на късмета за съжаление.
  • #1
    2 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Уважавайте мюсюлманите и няма да има такива инциденти