IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Откритието на годината: Гума, която сама си запушва дупките

Разработеният в Харвард материал обещава да остави вулканизаторите без работа

Откритието на годината: Гума, която сама си запушва дупките

Спуканите гуми съвсем скоро могат да се превърнат само в спомен благодарение на много интересно ново откритие на учени от Харвард. То на практика прави възможно създаването на гуми, които сами ще запушват дупките и прорезите в себе си.

Откритието на годината: Гума, която сама си запушва дупките

Откритието на екипа от училището по инженерство и приложни науки към прочутия американски университет вече е публикувано в престижното издание Advanced Materials. Самопоправящи се материали са известни на човечеството от хиляди години - някои от варовиковите цименти, ползвани от древните египтяни и индуси имат подобни свойства. Но до момента изглеждаше невъзможно да се създаде подобен материал за автомобилна гума, защото той трябваше едновременно да е способен да се регенерира и да си остава здрав и еластичен.

Химиците и физиците от Харвард са успели да решат проблема, като съчетаят в едно два типа несъчетаеми до момента химични връзки.

В създадената от тях каучукова смес има едновременно ковалентни връзки, осигуряващи здравина и устойчивост, и водородни връзки, които позволяват всички дефекти в материала да се "самозапушват". На практика този материал не отстъпва и на най-съвършените гуми като здравина и устойчивост на деформации, обяснява Лихън Кай, член на екипа.

Откритието на годината: Гума, която сама си запушва дупките

При ковалентната връзка, ако правилно си спомняме учебника по химия от 9 клас, различни атоми се свързват, като си споделят общи електронни двойки. Това прави връзката много здрава. При водородната връзка всъщност двуполюсни молекули се свързват чрез електромагнитно привличане - благодарение на това връзката е обратима и съответно материалът е много гъвкав.

Вместо да използват разтворители, за да подобрят смесването, учените са създали специална молекула, която свързва двата иначе несъчетаеми компонента. Резултатът от това ще е гума с доста по-дълъг живот и напълно устойчива на спуквания и разрязвания. При това материалът няма да е много по-скъп от използвания сега от големите производители на гуми.

Откритието ще може да се приложи и при всякакви гумени уплътнения, изолации и пр. Сега авторите му работят върху метод, с който да направят материала лесен за 3D-принтиране.


 

0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Браво, нещо не си чатнал. Тук не става дума да се самозакърпи временно, за да не караш на джанти. При тази идеята е, че се възстановява напълно, все едно никога не е продупчвана. Интересно звучи много, и то не толкова за автомобилите, но за всякакво медицинско оборудване например, за водолази и пр.
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Браво ( преди 6 години )
    Още малко и ще открият топлата вода....Още преди 8-9 години съм гледал във YouTube клипове на една фирма която предлага такиви гуми. И за коли и за мотори. Вътрешната част на гумата е покрита със някакъв слой от специален мек полимер. При пробив този мек материал запушва дупката под натиска на налягането в гумата.Потърсете следното - Crazy motorcycle tires
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сега очаквам да измислят жена, която сама да си запушва дyпките... :)))
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И тази както и други технологии ще бъде купена от производител на гуми за да не влезе в употреба че да вървят продажбите на гуми