IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

4500 долара, за да си отключиш колата

Хакер помогна на семейна двойка да се справи с Toyota Estima

4500 долара, за да си отключиш колата

Близо 2 месеца главоболия и над 4500 долара струваха на канадско семейство опитите да отвори своя автомобил, чийто ключ е бил загубен, съобщава CTV News.

Канадци похарчиха над 4500 далара за да си отключат колата

Съпрузите Джон и Мария Хигинс от град Съри през май си поръчали от местен търговец на автомобили хибридния миниван Toyota Estima, току-що внесен от Япония. Вместо два или дори три ключа семейството поучило само един, като било обяснено, че колата е пристигнала така през океана. Двойката не обърнала особено внимание, докато не решила да тръгне на пътешествие и не загубила ключи някъдe по улиците на град Виктория.

Семейството се свързало със своя дилър и поискало от него да осигури нов ключ. Той обаче не  успял да го стори, тъй като ключът се оказал уникален. Автомобилът бил оборудван със сложен имобилайзер, а самият ключ съдържал електронен чип. Неговото изработване може да стане единствено в завода на Toyota в Япония.

След продължила 45 дена кореспонденция с търговеца и централата на Toyota в Япония, двойката тръгнала да търси други варианти за решаване на проблема. Хигинс публикували обяви във вестниците, като обещали, че ще платят 500 долара на крадец, който запали колата. Тя на свой ред преседяла 2 седмици на улица във Виктория, след което била преместена в гаража на местен механик.

Именно той решил проблемa, след като се обадил на свой познат хакер. Двамата смъкнали приборния панел и след няколко опита с различни чипове успели да идентифицират и препрограмират имобилайзера, както и да програмират нов ключ.

Канадци похарчиха над 4500 далара за да си отключат колата

Цялата операция струвала на семейство Хигинс точно 4530 долара  - нов ключ, превоз до гаража и заплащане на механика и хакера. Половината от сумата платил дилърът, който продал колата. От компанията се извинили на клиентите за неудобството, като самите те били удивени как в свят, в който всички услуги са леснодостъпни, се оказало, че няма как бързо да се отключи и запали даден автомобил.

Снимки: CTV News
 

Тагове: toyota estima
0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-вероятно и двата ключа са загубени, а не че са им продали колата само с един. Новината е ФЕЙК, защото подмяната на ключовете става за няколко дена по ВИН кода на колата. обаждаш се до най-близкото представителство на Тойота, те се свързват със завода където е произведена колата и по ВИН-а се разбира кода и честотата на отключване, чрез който местният представител на Тойота програмира един нов или 2 ключа и готово. Жената, като изгуби единия ключ,процедурата беше,както е описах по-горе.
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако може някой да ме светне как се продава НОВ автомобил само с 1 ключ, че нещо не мога да се сетя? Всеки НОВ автомобил върви КОМПЛЕКТ с 2 или 3 ключа зависи от модела и марката. Обикновено са 2. Когато купуваш колата НОВА тя върви с един списък от неща, които получаваш при покупката и които вървят неизменно с колата КОМПЛЕКТ. Ключовете са едно от нещата. Този списък не се пише от представителя на марката, а от производителя и върви заедно с колата. Няма как да се поправи или зачеркне нещо! ФЕЙК
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Муриканска работа..Ако бяха звъннали на някой авто джамбазин от Бг. щяха да оправят за 10-15 мин.
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    То никой и не ги краде. Да няма л*диМухаха
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Чакаме сега всички да коленичат и да кажат колко невъзможна за кражба е тойотата :D
  • #1
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По японски, получаваш един ключ, че втория е скъп...Тия надминаха себе си...