IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Има ли място за Tesla Model S във военната авиация? (ВИДЕО)

Отговорът е повече от положителен...

Има ли място за Tesla Model S във военната авиация? (ВИДЕО)

Появата на един чисто бял Tesla Model S на пистата на британското военно летище „Феърфорд” се оказа изненада, която обаче стана още по-голяма, когато се оказа, че електрическият седан всъщност е част от екипа, работещ с един от най-известните шпионски самолети в света – U-2.

Има ли място за Tesla Model S във военната авиация? (ВИДЕО)

Model S се ускорява заедно със самолета – става „преследващ автомобил” и водачът му следи до последния момент дали всичко с излитането на самолета е както трябва. U-2 е проектиран през 50-те години на миналия век, за да извършва полети на максимална височина над Съветския съюз, Китай, Куба и другите държави в социалистическия лагер. Пилотите на U-2 осигуряват изключително важни кадри за развитието на страните зад Желязната завеса, а самолетът се използва и до днес, след като претърпя сериозно модернизиране на видео и фото оборудването му.

А защо всеки излитащ самолет трябва да бъде съпровождан от автомобил?




Качествата, заради които U-2 е толкова ценен във въздуха, го правят доста тромав и труден за управление на пистата. Самолетът има огромен радиус на завой на пистата, основно заради сериозния размах на крилете и разположението на колесника му. U-2 излита с помощта на допълнителни колесници, които крепят пълните с гориво криле и които падат при излитане.

Точно заради тях пилотите не могат да поемат риска да се откажат от излитането, когато вече са набрали скорост на пистата. И за да се улесни този процес, ВВС на САЩ използва други пилоти на U-2, които да карат „масъл карс” зад излитащия самолет, за да следят дали всичко с излитането е наред.

U-2 се ускорява изключително бързо на пистата, за да излети и повечето автомобили, които виждате по летищата просто не могат да поддържат същото ускорение.

Pontiac GTO има легендарен статут сред пилотите на U-2 в ролята на „преследващ автомобил”, а сега тази роля принадлежи на Model S. Все пак, версията P100D ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,3 секунди, а U-2 се отделя от пистата при скорост под 200 км/ч, което също не е никакъв проблем за следващия го Model S.

Със сигурност, електромобилът на Tesla е най-интересното попълнение във ВВС на САЩ, нали?

Снимка: Елиът Ланграм

Тагове: tesla tesla model s p100d u-2
0 от 500