IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Концептът Prototype 9 се задвижва от двигателя на новия Nissan Leaf

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Японската марка Infiniti е създадена само преди 28 години и не може да се похвали със серизона състезателна история. Компанията обаче реши да създаде машина, която да покаже как би изглеждал състезателен болид на марката в духа на 30-те години на миналия век.

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Идеята за направата на концептуалния модел е на главния дизайнер на Infiniti – Алфонсо Албайс, като е била одобрена от ръководството на компанията-майка Nissan. Така се ражда Prototype 9, чиято принадлежност към Infiniti си личи единствено от голямат емблема на капака и характерната за колите на марката решетка на радиатора.

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Конструкцията на Prototype 9 е максимално приближена до тази на колите от началото на миналия век – окачване на ресори, заден мост тип „Де Дион” и тесни колела с високопрофилни гуми. Все пак има и съвременни технически решения – дискови спирачки, които са скрити от барабанни, управляеми по електронен път амортисьори и каросерия, направена с използване на най-модерни технологии.

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Задвижването на ретро-колата е поверено на електромотор, който ще видим при новото поколение на Nissan Leaf. Това е агрегат с мощност 150 к.с. и 320 Нм, който позволява на 890-килограмовия болид да ускори от 0 до 96 км/ч за 5,4 секунди. Максималната скорост е ограничена на 169 км/ч, въпреки че според представители на Infiniti машината може да вдигне 210 км/ч. Батерията с капацитет 30 кВ/ч позволява интензивно каране по писта в продължение на 20 минути.

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Премиерата на автомобила ще се състои по време на конкурса за дизайн в Пебъл Бийч, който се провежда през настоящия уикенд. Шансовете на Prototype 9 да излезе в серия зависят от интереса на потребителите.

Infiniti направи ретро-болид с модерен електромотор

Снимки: Infiniti

Тагове: infiniti protype 9
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    дискови спирачки, които са скрити от "барабанни"Не може ли да спира с електромотора(по един на всяко колело)? Нали требе и рекуперация да има?
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нескопосан опит да копират "Сребърните стрели" на Мерцедес-Бенц и Ауто Юнион от 30-те години на 20 век.Само че "Сребърните стрели" са обвити в митична слава,печелили състезания и са развивали скорости над 400 км/ч,а тоя кошер ще си остане смехотворно излияние на безпомощност.До там ли паднаха японците,да имитират немска техника от преди 80 години???
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе щирлиц да не би пръстите ти да изпреварват мисълта при писане? По-голяма глупост не успя ли да измислиш. Точно при електромобилите няма замисляне за каквото ти говориш. Чуденето точно при карбуратора ще е възможно най-голямото.А този прототип много радва окото. Направили са го перфектно. Стара визия под която се крие модерна технология. Лично аз обаче бих се изкефил повече, ако бяха сложили хибридната система от Инфинити с 364 к.с.Тогава тази ракета щеше да оре асфалта.
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Щирлиц ( преди 6 години )
    Какво му е ретрото,да бяха монтирали нормален ретро карбураторен ДВГ,та като седнеш и дадеш газ,да няма чудене на ел.блокове и всякакви модерни джаджи.
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    visho ( преди 6 години )
    Красиво е