IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дружбата Skoda - Tata приключи

Дъщерната компания на VW се отказа от стратегическия съюз, който трябваше да й даде достъп до Азия

Дружбата Skoda - Tata приключи

Стратегическият съюз между Skoda и индийската Tata Motors няма да се състои, потвърдиха от чешката компания. "Двете компании стигнаха до заключението, че в настоящия момент техническите и икономическите синергии не могат да се осъществят по желания начин", се казва в официалното съобщение.

Дружбата Skoda - Tata приключи
От Skoda преценили, че ще им струва твърде скъпо да пригодят платформата на Tata към новите изисквания за сигурност и вредни емисии

Дъщерната компания на VW потърси съюз с индийците през тази пролет с надеждата най-сетне да успее да разработи евтина платформа за азиатските пазари. Концернът от години се опитва да пробие в страни като Индия и Индонезия, но така и не успя да намери дългосрочен партньор. Преди Tata германците опитаха съюз със Suzuki, който също не просъществува дълго.

Идеята зад последното начинание бе Skoda, като по-бюджетна марка в гамата на концерна, да разработи евтини модели за Южна Азия на платформата AMP на Tata. В хода на проучванията обаче чехите са преценили, че тази платформа ще изисква твърде големи инвестиции, за да може да отговори на бъдещите изисквания за сигурност и за вредни емисии.

Вместо това VW и Skoda ще използват собствената си MQB платформа при създаването на бъдещите модели за азиатските пазари.

Все пак разговорите с Tata са приключили с приятелски тон и не е изключено двете компании да работят отново заедно в бъдеще, уточняват от Skoda.
 

Тагове: skoda volkswagen tata suzuki mqb
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Тъпо сравнение...Пасат е по-скъп от Авенсис, Тигуан е по-скъп от Рав4, Голф е по-скъп от Аурис и въпреки това продават повече...Къде сравняваш луксозен ресторант с Макдоналдс?!
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГи, те и Мдоналдс продават много и шкембе чорбата върви много в махалата...
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Забранили са на Тата да си играе със Шкода, защото Шкода има много лоши аверчета, които и влияят зле.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Като гледам как вървят продажбите на ВАГ, май само ти и завистниците като теб сте на това мнение!Шкода чупи всякакви рекорди по продажби заради чудесните си цени и качество, Фолксваген продава рекордни количества Голф, Тигуан и Пасат, Сеат увеличи с двуцифрен резултат продажбите си, а за Ауди и Порше даже няма смисъл да говорим - рекордни продажби и милиони доволни клиенти!
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да ги закриваме като Нисан и Митсубиши ли ? Да ги купят Дачия ли ?
  • #1
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И Тата не желае да работи със селската лъжлива тарикатска марка Фолк с Ваген. Никой не желае да работи с измамници. Добре, че от Сузуки навреме се усетиха, а сега и Тата.Закривайте селската марка!