IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите с автопилот лесно могат да бъдат излъгани

Учени установиха колко неадекватни могат да бъдат безпилотните автомобили

Колите с автопилот лесно могат да бъдат излъгани

Учени от Университета във Вашингтон установиха, че много лесно може да бъде объркан автомобил, придвижващ се на автопилот. Съответно това може да доведе до опасни последници за возещите се в превозно средство, съобщава Autonews.

Колите с автопилот лесно могат да бъдат излъгани

За да докажат теорията си, учените използвали пътни знаци и цветни стикери. Те съсем леко променяли изображенията на знаците, които камерите на автономните автомобили използват за ориентир. Това доводело до неочаквани реакции от системата.

Например, в случая със знак „Stop” били добавени няколко малки правоъгълни стикера, които не покривали основната картинка. В случая автопилотът възприел този знак като ограничение на скоростта. Същото се е случило и при появата на два допълнителни надписа – под и над думата „Stop”. Тогава системата също преценила, че трябва да бъде намалена скоростта, но е да бъде спрян автомобилът.

Колите с автопилот лесно могат да бъдат излъгани

Специалистите също така се опитали да променят знака „Движение само надясно”, като добавили няколко сиви стикера. Автопилотът също се е объркал, като в случая е преценил, че пред него има знак „Stop”.

Колите с автопилот лесно могат да бъдат излъгани

В доклада на учените се посочва, че тези и други подобни експерименти доказват колко опасни могат да бъдат безпилотните автомобили в подобни ситуации, тъй като лесно могат да бъдат объркани с  елементарни средства. Според експертите, в случая не става дума за система на даден производител, а за стандартен тип безпилотно превозно средство.

Снимки: Motor

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Bot ( преди 6 години )
    "Според експертите, в случая не става дума за система на даден производител, а за стандартен тип безпилотно превозно средство."И как го установиха туй? Ползваха тяхната аматьорска система за разпознаване на картинки и от там решиха, че всички са такива? Не че няма да има проблеми с виждането, то очаквано, повечето хора също имат проблем с виждането в дадени ситуации. Но туй си изглежда като залъгалка с цел оправдаване на средства и медийно внимание.
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    megastruktor ( преди 6 години )
    спокоино,всяко начало е такова.тепърва софтуерите ще търпят корекции след корекции и накрая ще се возите и спокоино ще си спинкате в колицата по време на път.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Естествено. Изкуственият "интелект" е много тъпо нещо.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 6 години )
    то това си беше пределно ясно...автопроизводителите може и да са готови (макар и да се вижда че са далеч от идеалния вариант), но инфраструктурата изобщо не е готова...а най малко готови са хората за такова нещо...