IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо новата Tesla следи шофьора с видеокамера?

Компанията призна, че монтира вътрешна камера, но засега не казва за какво я използва

Защо новата Tesla следи шофьора с видеокамера?

Много малко автомобили в историята са предизвиквали такова очакване като Model 3 на Tesla - убедителното доказателство е, че седмица след дебюта си "достъпният" електромобил на Илон Мъск продължава да генерира нови и нови истории в пресата.

Защо новата Tesla следи шофьора с видеокамера?
Множество блогъри и журналисти забелязаха новата камера, преди Tesla да признае съществуването й

Последната, разказана от The Huffington Post, се отнася за странната вътрешна камера, открита от първите тестери на Model 3. Камерата е монтирана на вътрешното огледало с явната цел да наблюдава шофьора - факт, който компанията спести по време на официалното представяне.

Мнозина наблюдатели побързаха да обявят, че Tesla ще шпионира клиентите си с цел да може да събира - и продава - максимално детайлна информация за тях. Според други експерти обаче камерата е част от подготовката на автомобила за бъдещото ниво 3 на автономност. При него колата ще може да се управлява сама в повечето ситуации, но ще трябва да следи шофьора, за да знае дали той е в състояние да поеме обратно контрола при необходимост.

След медийния шум Tesla потвърди официално на сайта си, че такава камера съществува, но засега отказва да уточни за какво ще се използва тя. И в миналото компанията е вграждала в моделите си хардуер, предвиден да се ползва от бъдещи софтуерни добавки. Когато съответната услуга стане достъпна, Tesla я предлага като ъпдейт и клиентите трябва да платят определена такса, за да я "отключат".

Защо новата Tesla следи шофьора с видеокамера?

Миналата година главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че до края на 2017 година автомобилите му ще са способни напълно автономно да стигнат от Лос Анджелис до Ню Йорк.

За момента единствената официално дебютирала на пазара кола с ниво 3 на автономност е новото Audi A8, но тази му функционалност засега е ограничена в Европа, докато отпаднат законовите пречки.
 

Тагове: audi a8 tesla model 3
0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 6 години )
    А какво им пречи да сложат втора тайна в огледалото и другата "официалната" да я слагат за балъците да я лепят с тиксо и да си мислят, че са прецакали системата.Но дори и една да е, могат много лесно да я направят така, че ако е залепена с нещо и не "вижда" да не иска да тръгне... а да видим тогава какво става : ) Иначе извън майтапа, да, всичко се превръща в един голям Биг Брадър.
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Бъгчо ( преди 6 години )
    Балъци... да я баха мушнали вътре в огледалото, 5 години щяха да минат докато някой я открие.
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Първо постоянната връзка с централния компютър на Тесла, така че при ремонт/тунинг/промяна/каквото и да е в неоторизиран сервиз, ти блокират автомобила дистанционно, после има глоби за това.Сега вече те следят без знание и разрешение, и използват информацията както си искат.Утре ще забранят шофирането, защото "автономното ще е много по-безопасно" и няма как да шофираме дори за удоволствие.Скапани корпоративни ***, и майките си ще продадат на пазара за булки, само и само да лапат.
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Следят ни, записват ни и ни убеждават че всичко това е за наше добро.
  • #9
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ке ме следи с видеокамера лиииии????? Лепвам дъвка на очото моментално!
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Газомер ( преди 6 години )
    ..да и газомер отзад да се уверят че всепак Тесличката е еко ,дори шофьора да не изпуска СО и ароматни въглеводороди.Хаххаха..жалки изчадия са.
  • #7
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И по една сонда отзад да сложат за да следят температурата на водача ;/
  • #6
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И къф е проблема. Лепиш едно тиксо върху обектива на камерата и нека те следи тогава!Микрофон има ли тази камера и записва ли разговори. Виж, тогава вече наистина става опасно. Дето се казва не можеш на спокойствие да прАднеш в колата си! Да не говорим, че могат да се записват какви ли не неща. Фен съм на електромобилите и Тесла, но подобни неща ме отблъскват тотално. Те са, като ейпъл и уиндолс,т.е. сертифицирани шпионски програми за които си плащаш да те следят.
  • #5
    20 rate up comment 1 rate down comment
    евала ( преди 6 години )
    ..за адекватните коментари.Този лиген се превръща в пълно фиаско.По нета следи,вързан постоянно,сега и гледа, кой гледа не е ясно.ама балъците накълваха пък сега почват да се отказват.Пародиина оперетка..стил най добрата нахапана компания.. кичозен хардуер и модерен мениджмънт = храна за *** шарани.
  • #4
    18 rate up comment 4 rate down comment
    ss ( преди 6 години )
    Стига с тези тесли, бре.Излезе статистиката за продажбите в САЩ за юли..Амчи, те на 136-то място..1900 автомобила..И още един модел с 900...Голям бум, голямо нещо