IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Trumpchi печели от популярността на Тръмп

Китайската марка с далновидно подбрано име представи деветия си модел

Trumpchi печели от популярността на Тръмп

Наскоро китайската марка Trumpchi придоби световна слава, но не заради качествата на автомобилите, които произвежда. Съвпадението с фамилията на американския президент Доналд Тръмп обаче се отрази добре на китайците, които се възползват от новата си слава и вече лансираха девети модел. Trumpchi идва от английския глагол trump, при който китайците са търсили значението „превъзхождам” и chi, което пък указва, че става въпрос за автомобили, идващи от Китай.

Trumpchi не се отказва, показа девети модел

Trumpchi всъщност е самостоятелна марка на гиганта Guangzhou Automobile Group (GAC), чийто основен бизнес е производството чрез съвместни предприятия на автомобили Toyota, Honda и Jeep за китайския пазар. Както стана ясно, новата марка Trumpchi вече има девет модела, като гамата обхваща от компактни седани до големи кросоувъри и SUV модели и дори електрически модели. Засега делът на Trumpchi на китайския пазар е скромен – малко по-малко от 1,5 процент, което за миналата година се равнява на 371 000 коли.

Trumpchi не се отказва, показа девети модел

И на практика Trumpchi има един успешен модел – GS4, който с 327 000 продажби успя да влезе в Топ 10 на най-популярните модели на китайския пазар.

Сега идва ред и на деветия модел – GS3, който също е за китайския пазар, но е позициониран под GS4 и дизайнерите, работили по него не крият, че са били вдъхновени от първото поколение на VW Tiguan, но това не е някакво изключение в китайския автомобилен бизнес.

Trumpchi не се отказва, показа девети модел

Въпреки, че при Trumpchi казусът е по-сложен – за дизайна на екстериора на моделите на марката отговаря Рик Чен, който доскоро се трудеше за американското подразделение на Honda. Според местната преса, интериорът на GS3 пък е повлиян от формите и решенията на луксозната марка на Citroen – DS, което е разбираемо с оглед популярността на Citroen в Китай.

Анализаторите на пазара пък отбелязват, че GS3 е просто поредната стъпка към сериозното излизане на Trumpchi на световния пазар, като цел №1 е САЩ, а в по-далечно бъдеще и Европа.

Снимки: GAC Trumpchi

Тагове: suv gac trumpchi
0 от 500