Вход   Регистрация

9-те най-глупави автомобилни доработки

9-те най-глупави автомобилни доработки
 

Тунингът е разбираемо желание да изпъкваме сред тълпата - но не непременно с нисък интелект

Тунингът - тоест опитите да направим автомобилите си малко по-различни от онова, което си е представял производителят - е стара страст. И едва ли някога ще изчезне, поне докато не изчезне и съвсем естественият стремеж на хората да изпъкват сред тълпата. Но да изпъкваш сред другите невинаги е добре, както показва тази селекция на DT на деветте най-тъпи доработки по автомобилите.


Врати-ножици

9-те най-глупави автомобилни доработки

Сами по себе си те са нещо интересно, когато са монтирани на италианска суперкола за половин милион долара. Неслучайно за пръв път се появяват тъкмо в такава - в прословутия концепт Alfa Romeo Carabo, представен на Парижкия автосалон през 1968.
Но онова, което стои ефектно върху Lamborghini, е просто нелепо в случаи като с този Ford Focus от миналото десетилетие. Ако имаш 1000 излишни долара, защо вместо това не ги инвестираш като първа вноска за кола, която не е Ford Focus, пита DT.


Гигантски спойлери

9-те най-глупави автомобилни доработки

В състезателните автомобили спойлерите увеличават силата на притискане при високи скорости, осигурявайки по-добро сцепление. Но високи скорости не е 130 км/ч на магистралата със стария ви Passat. Всъщност големият спойлер върху непистов автомобил изпълнява само една функция - помага безпогрешно да забелязваме кретените още отдалече.


"Топки" за камиони

9-те най-глупави автомобилни доработки

За щастие това слабоумие още не е станало масово в Европа, но в Щатите спокойно може да увиснете за 20 минути зад някой камион, отчаяно опитвайки се да го изпреварите, и през това време пред очите ви да се люшкат чифт изкуствени тестиси, явно демонстриращи мъжеството на шофьора пред вас. И IQ-то му, разбира се.


Подсветка под купето

9-те най-глупави автомобилни доработки

Модата на това започна да преминава, освен на места като Перник. За оцелелите й поклонници искаме да подчертаем дебело: единствената файда от това осветление е, за да видите точно колко голяма локва масло се е образувала под колата ви. Което ни отвежда до въпроса защо не дадохте парите, които сте профукали за подсветка, за нещо по-тривиално като нови гарнитури например.


"Въглищарски" ауспух

9-те най-глупави автомобилни доработки

Още една специфика на американския пазар, която европейците не могат да проумеят, може би защото IQ-то обикновено е по-високо от възрастта им.
В Щатите обаче това е все по-популярна мода - да си модифицираш нарочно дизеловия пикап така, че да изпуска възможно най-непрогледния черен дим. И в момента, в който забележиш някого в Prius, да натиснеш рязко газта.
Всъщност това е вече цяло движение, което се нарича "Търкалящи се въглищари". Самата модификация увеличава чувствително разхода, разбира се, но какво е това срещу кефа да подразниш някого с екологична съвест?


Фалшиви въздухозаборници

9-те най-глупави автомобилни доработки

Още една модификация, която върши добра работа при пистовите чудовища, но ви кара да изглеждате класически дебил на пътя. Вашето старо BMW, дори да сте му налепили черно фолио по прозорците, пак няма нужда от допълнително охлаждане. За сметка на това направените от вас прорези безвъзвратно унищожават аеродинамиката, която инженери са създавали след хиляди часове във въздушния тунел.


Ненужно повдигнати автомобили

9-те най-глупави автомобилни доработки

Желанието да седиш над останалите даде тласък на SUV-модата. Но за някои хора това не е достатъчно и те превръщат машините си в двойници на онези, които шейховете ползват за пустинните пясъци. Това нарушава стабилността, съсипва аеродинамиката и може да удвои разхода.


Ненужно смъкнати автомобили


9-те най-глупави автомобилни доработки

Преди години гледахме как едно Lamborghini се провира по неравните калдъръмени улички на Мелник с чудовищен тенекиен грохот, и оттогава ни е останала травма за цял живот. Защо трябва доброволно - и на солена цена - да причинявате същото на своя стар Civic? Обикновените катаджии не ви ли вдъхват достатъчно негагивни емоции, та да трябва да умирате от ужас и при вида на легнал полицай?


Затъмнени стъкла и стикери

9-те най-глупави автомобилни доработки

Облепянето с фолио на предните стъкла е незаконно, а на задните - безсмислено, освен ако по случайност стъклата на автомобила ви не са без UV филтър. Колкото до стикерите, изображенията на горди орли, ревящи лъвове и разголени мацки не са незаконни - просто са глупави. Какво точно послание отправяте, и към кого?
 

Реклама  


Купи кола

 • Toyota Yaris 1.4D4D

  4650 лв.

  дата на произв. - юни , 2003 г., пробег - 153000, С.к - Ръчна, цвят - Зелен

 • Toyota Corolla verso 2,2 D4D 136 KC

  9860 лв.

  дата на произв. - октомври , 2008 г., пробег - 162530, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Mercedes-Benz CLS 350 63AMG Designo Individual

  54900 лв.

  дата на произв. - август , 2011 г., пробег - 170000, С.к - Автоматична, цвят - Бял

 • Mercedes-Benz CLK 220CDI

  15900 лв.

  дата на произв. - октомври , 2007 г., пробег - 92000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • BMW 320 ,XDRIVE

  16500 лв.

  дата на произв. - септември , 2011 г., пробег - 165230, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Chrysler Pt cruiser 2.2CDI Кожа

  2600 лв.

  дата на произв. - януари , 2004 г., пробег - 180000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

Виж всички обяви

Коментари ( 19 )

Напиши коментар Влез

от: Фолио или смърт ( преди 3 месеца )

Как решихте че фолиото е глупава идея.. тоя автор повече да не пише статии ти кола с фолио виждал ли си някога?
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

"Въглищарски" ауспух - в момента, в който забележиш някого в Prius, да натиснеш рязко газта.

Подкрепям на 110% :D

А за фолирането на стъклата написаното е по-скоро глупост! Това е изключително полезно както за климатизацията и комфорта, така и за запазване на интериора максимално свеж...
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 1 година )

Затъмнените стъкла са с UV филтри. Мисля стигаха до 65-70%. Вече се предлагат също и на предните странични, както и самото челно стъкло, но в по малък процент. Основно подпомагат работата на климатичната система, тя не е толкова натоварена, съответно разхода е по нисък

А дали някой го кефи или пък не? Аз предпочитам в колата ми да е по хладно
Отговори
 
+7
 

Положителни: 10  Отрицателни: 3

от: thebrainless ( преди 1 година )

Да прав съм, тези дето бичиха минуси да си сверят часовниците.
"През обикновеното прозоречно стъкло преминава около 90 % от светлината над 350 nm, но над 90 % от светлината под 300 nm се блокира."
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: JEEP ( преди 1 година )

Нарязани пластмасови тапи от вино на чистачките и два АНТИСТАТИКА!
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: д-р Исня ( преди 1 година )

"... едно Lamborghini се провира по неравните калдъръмени улички на Мелник с чудовищен тенекиен грохот, и оттогава ни е останала травма за цял живот..."

"...Обикновените катаджии не ви ли вдъхват достатъчно негагивни емоции, та да трябва да умирате от ужас и при вида на легнал полицай?..."

Хареса ми много статията, въпреки, че пред "и" няма запетайка!
Отговори
 
+1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 4

от: Еди кой си ( преди 1 година )

Подсветката е доста ефектна добавка, стига да е качествено направена и да си пасва с колата. А затъмнените стъкла са необходимост
Отговори
 
+8
 

Положителни: 18  Отрицателни: 10

от: propov ( преди 1 година )

Статия тип " Вижте кво си изсмуках от пръстите , щото нямаше друг свестен матрял"
В света на тунинга винаги ще има повече, по високо/ниско, по голям спойлер/жанти, неоните също са куул... абе въпрос на фантазия, смелост , лудост и възможности. Мноо сухарска статия, направо пенсионерска.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 17  Отрицателни: 14

от: thebrainless ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Почти съм сигурен, че UV лъчи и през нормално стъкло (почти) не преминават, поради тази причина и няма как да хванете тен зад стъкло.
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 5  Отрицателни: 11

от: Веско ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Мен пък подсветката ме кефи и едва ли чак такъв разход. Тъпото е, че през лятото си пия ракията някъде по тъмно и едва ли ще се види някога ;)
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 1  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 1 година )

"Облепянето с фолио на предните стъкла е незаконно, а на задните - безсмислено, освен ако по случайност стъклата на автомобила ви не са без UV филтър"

Ти пътувай няколко часа на пека на задната седалка, пък после ще те питам дали те кефи фабричният UV филтър и дали затъмнването на стъклата е тъппа идея.
Отговори
 
+23
 

Положителни: 29  Отрицателни: 6

от: ха-ха ( преди 1 година )

Искам още такива статии! Искам и зверски глоби за ненормалниците по улиците! Дори конфискация на мпс-то!
Отговори
 
+21
 

Положителни: 24  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 1 година )

да изпуска възможно най-непрогледния черен дим. И в момента, в който забележиш някого в Prius, да натиснеш рязко газта.
Отговори
 
+14
 

Положителни: 16  Отрицателни: 2

от: ало ( преди 1 година )

Онова на плимута не е спойлер а масичка за да си правиш бургерите:))
Отговори
 
+26
 

Положителни: 27  Отрицателни: 1

от: ало ( преди 1 година )

Покажи Коментара
За мен също е безмислено затъмняването на задните стъкла, но защо някои автомобили се предлагат с фабрично затъмнени? Например Митсубиши Аутлендер!
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 10

от: Анонимен ( преди 1 година )

"UV филтър на стъклата все още се заплаща допълнително при повечето автомобили." Не съм видял в листа с ектри на модели да има такава опция. Очилата ми са хелеоматик и потъмняват от УВ лъчите, но във всички коли този филтър не се активира, защото стъклата спират до голяма степен лъчите. Може би не и китайските стъкла, но това е друг въпрос.
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 7  Отрицателни: 8

от: МЕТАХА ( преди 1 година )

Няма ненужно смъкнати автомобили ! LOWRIDER е
едно от течениятана американската тунинг култура .
Особено за класически vintage модели от '50 - '70 години. Имат супер хидравлично или пневматично окачване с което могат да регулират височината по собствен вкус . Very COOL !!!
Отговори
 
+14
 

Положителни: 24  Отрицателни: 10

от: Striker ( преди 1 година )

Да не забравим и пърдящите ауспуси на коли, и най-вече на мотори, издаващи безумната тъпота на притежателите им!
Отговори
 
+48
 

Положителни: 51  Отрицателни: 3

от: Автор ( преди 1 година )

Затъмняването на задни стъкла е много полезно, ако се налага да возиш малки деца през лятото, но журналистите тук явно не са в подходяща възраст да имат деца. UV филтър на стъклата все още се заплаща допълнително при повечето автомобили.
Отговори
 
+37
 

Положителни: 48  Отрицателни: 11


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising