IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рали легенда пощури колекционери

Цената на Lancia Delta Integrale Evo от група А стигна 300 000 долара

Рали легенда пощури колекционери

Lancia Delta Integrale е една от рали легендите в света на моторните спортове, но твърде рядко се срещат аукциони, на които колекционерите да се прехласнат по някой рали боец, така както се случва с редките модели на Ferrari или Lamborghini. Но, както е известно, винаги се случват изключения, които създават интересни история.

Рали легенда пощури колекционери

И в края на юли, търгът за класически автомобили Silverstone Classic стана арена на ожесточено наддаване, като битката беше за Lancia Delta Evo от 1990 г. – времето, когато първото поколение рали автомобили от група А достигнаха зрялост и страхотно представяне по отсечките. Накрая автомобилът беше продаден за 225 000 британски лири, което се оказа почти два пъти над първоначалната му цена.

Рали легенда пощури колекционери

Става въпрос за рали автомобил, каран от 4-кратния световен шампион Юха Канкунен, с цветовете на Martini на борда и с който мустакатият финландец е стигнал до 5-о място в рали „1000 езера” (днешното „Финландия”), 4-о място в рали „Сан Ремо” и 10-о място в „РАК рали” (днешното „Великобритания” в Уелс). Естествено, става въпрос за заводски рали автомобил на Abarth Lancia, с торинска регистрация, най-доброто рали оръжие в света в края на 80-те години.

Рали легенда пощури колекционери

Наддаването набра скорост, след като към присъстващите в залата се включиха и няколко участници, които участваха по телефона и прогнозата на организаторите на търга, че колата ще се продаде за 120 000 се оказаха твърде консервативни. Новият собственик, който остава анонимен, заяви през агента, който го представляваше, че е „изключително щастлив, че ще прибере в гаража си част от рали историята”. Което ни кара да му завиждаме.

0 от 500