IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Америка съдят VW, BMW и Daimler

Германците нарочно възпирали техническия прогрес, се казва в обвинителния иск

В Америка съдят VW, BMW и Daimler

Най-големите германски автомобилни производители са подсъдими в САЩ по обвинения в картел и заговор за забавяне на техническия прогрес, съобщава Bloomberg. Искът е заведен във Федералния съд на Сан Франциско от частни лица, но "от името на американските шофьори". Второ дело със сходно обвинение е заведено и в Ню Джърси.

В Америка съдят VW, BMW и Daimler
За момента единственият по-конкретен факт от разкритията на Der Spiegel e, че германските компании са съгласували колко голям да е резервоарът с AdBlue - разтвора на урея, който намалява вредните емисии при дизелите

Обвиняеми са Volkswagen Group, дъщерните му компании Audi и Porsche, Daimler, BMW и производителят на компоненти Robert Bosch. Обвинението почти изцяло се базира върху разкритията в германския Der Spiegel, че споменатите компании още от 1996 създавали общи работни групи, за да обсъждат различни нови технологии или взаимоотношения с поддоставчици. Според съдебния иск тези "координирани действия" позволили на групата, самонарекла се 'Fuenfer-Kreise', или Петорния кръг, да "наложи германския автомобилен премиум на потребителите въз основа на предполагаемото германско инженерно превъзходство, докато всъщност тайно са спъвали инициативите за иновации".

Американският говорител на Daimler окачестви съдебния иск като "безпочвен и безсъдържателен", и обяви, че компанията ще се защитава с всички законни средства. Останалите замесени засега не са открити за коментар.

Независими наблюдатели окачествиха двата съдебни иска като опортюнистичен ход на група адвокати в страната, прочута с това, че можеш да вземеш милиони обезщетение от McDonald's, защото кафето ти е било горещо.

В Америка съдят VW, BMW и Daimler

От доста по-голямо значение е какво ще установи разследването на антимонополните органи на Европейската комисия. Ако се докаже, че договорките между петте компании са били насочени срещу свободната конкуренция, ги грозят рекордни глоби - от 8 млрд. евро за BMW до 19 милиарда за VW.

Ръководството на BMW в официално изявление настоя, че всички разговори между компаниите се отнасяли до оптимизиране на разходите в области и за компоненти, които така или иначе били еднакви за всички, така че не може да става дума за намеса в конкурентните им отношения.
 

0 от 500
  • #14
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    защо не съдят техните к*нефи със сто годишните технологии по тях. Най-големия замърсител на планетата след Китай и дават наклон на хората как да се развиват
  • #13
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Обедненият уран е уран, съставен основно от изотопа на урана 238U, в който количеството на 235U е по малко от 0,711%, колкото е неговото количество в природната уранова руда.Използването му за боеприпаси остава противоречив и спорен въпрос, защото все още няма надеждни резултати за влиянието му върху здравето на човека.За специалистите още не е ясно дали и как вреди обаче *** е по-компетентен от тях.
  • #12
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А кой ще осъди САЩ заради урана, с който отровиха Сърбия и Балканите?!
  • #11
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия американци са се втресли от страх, че губат позиции на всички фронтове и си измислят какви ли не простотии, само и само да си реанимират умрялата икономика. Естествено за сметка на някой друг. Американците не са свикнали да си плащат сметките. От хора, които като им кажеш двигател разбират 6 или 8 цилиндъра и питат "big block" или "small block" и така е от 50-те години на миналия век досега, да получиш обвинение, че възпираш техническия прогрес, си е направо обидно.
  • #10
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Georgi ( преди 6 години )
    Американските тъпотии в действие, едва ли има другаде държава, където организираните банди мошеници, маскирани като адвокати да са в състояние да организират подобни циркове. На американците никой не им спира прогреса, да си развиват щайгите и да се опитват да си ги карат.
  • #9
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    Какво става фенчета?Има ли нещо, което съм ви казал да не се е оказало истина?Хахахаха
  • #8
    4 rate up comment 6 rate down comment
    R ( преди 6 години )
    Сега остана да го докажат!
  • #7
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    " възпирали техническия прогрес'Тогава,допотопните американски коли трябва да бъдат забранени.
  • #6
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ама много бяла техника имаш бе колега. Горе-долу по едно и също време си е вземал. Да не би тогава да си ударил 6-ца от тото-то?Колата караш ли я? Като чета какво си сменил или караш японско или е изкараш веднъж на месеца до автомивката.А пък комшията да ти кажа има една Лада 7-ца. 15 години по тая кола нищо не е сменил. Стои си така пред блока и нищо не сменя...
  • #5
    11 rate up comment 9 rate down comment
    До Колев ( преди 6 години )
    имам:Пералня Самсунг на 17г - един сменен кондензатор за 30 лвМиялна AEG на 12г - без проблемТелевизор Сони на 11г - без проблемХладилник Аляска на 17 - без проблемФризер Беко на 8г - без проблемАвтомобил на 9г - 6 крушки, 3 тампона, 2 биалетки и демпфер Не ми се изреждат още неща по над 6-7 години също без проблем. Голям късметлия ли съм или...все още уредите са ми в гаранция?