Вход   Регистрация

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe
 

Френският компактен хечбек обещава пробег от 300 км в реални условия

Компактният хечбек Renault Zoe е най-успешния модел на все още развиващия се пазар на електромобили в Европа. До момента от хечбека са продадени над 50 000 бройки, а клиентите вече могат да си поръчат и обновената му версия. Тя е оборудвана с нова, по-мощна батерия и предлага пробег от 400 км според цикъла NDEC, което е близо 2 пъти повече от досега.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Реално обаче километрите, които може да измине са около 300, признават и от компанията-производител. А ние се опитахме да проверим дали е изгодно да имаш такъв автомобил, още повече в България, където ползваш далеч по-малко предимства от тези на купувачите на електрически коли в Европа. Да не говорим, че при 80 000 зарядни станции на Стария континент, тези у нас са едва 30 и са разположени само в големите градове.

ВСЪЩНОСТ ZOE СИ Е ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ,
така че ако живеете в София, Пловдив, Варна или Бургас нещата не изглеждат толкова плашещи. Паркирате безплатно в синя и зелена зона, ползвате тук-там някоя безплатна зарядна станция и като цяло нещата се получават. Автомобилът има опция, благодарение на която за един час може да зареди енергия, нужна за пробег от 120 км. За повечето хора той е предостатъчен - изчислено е, че средностатистическият европеец изминава 60 км дневно с автомобила си.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Дотук нещата звучат ако не чудесно, то поне оптимистично. Вече стана ясно, че новата батерия е два пъти по-голяма от досегашната – 41 кВт/ч срещу 22 кВ/ч досега. Тя е разработена с помощта на компанията LG Chem, като въпреки нарасналия си капацитет запазва досегашните си размери и тегло. Това е постигнато благодарение на оптимизиране на плътността на клетките, а не на добавяне на нови.

БАТЕРИЯТА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА,
която оптимизира разхода на енергия. Нейното най-голяма достойнство е, че поддържа температурата на акумулатора на постоянно ниво, което на практика предотвратява загубата на енергия при студено или много топло време. И това съответно прави Zoe по-икономично.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Какво обаче се случва, когато тръгнеш на път. Нашият маршрут включва  15-20 км градско пътуване, последвани от 30-километров маршрут в околностите на София, като той е изпълнен със завои. В автомобила сме трима души, като срещаме първият проблем – отзад за по-висок човек си е неудобно. И то не е заради липсата на пространство, а заради формата и твърдостта седалките, които правят пътуването не особено приятно.

ВОЗИЯТА НА ZOE СЪЩО НЯМА МНОГО ОБЩО с познатите автомобили с такава форма и размери. Батериите тежат над 300 кг. и са монтирани на пода на колата, като идеята е снижаване на центъра на тежеста. Самият автомобил е доста висок и при влизане в завой се усеща накланяне. Спирането също е по-рязко и някак си по-тежко, тъй като акумулаторите си оказват влияние. Виж, стартът е съвсем друга работа – даваш газ и колата направо излита (или поне така ти се струва, защото реално ускорението от 0 до 100 км/ч отнема цели 13,2 секунди). До 50 км обаче карате колите около вас да ви гледат задницата.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

По-важното в случая е колко енергия реално харчи този електромобил? При тръгване на път екранът ни показва, че имаме пробег за 278 км. Маршрутът ни води до язовир „Искър” – с много завои и изкачване нагоре, което съответно увеличава разхода до 21,2 кВт/ч. На връщане се спускаме и достигаме 17,6 кВт/ч, които падат още след навлизането ни в града. В крайна сметка сме изминали 100 км при среден разход около 19 кВт/ч, което по груби сметки на предлаганата у нас електрическа енергия излиза около 4 лв.

ТУК ЗАПОЧВАМЕ ДА СМЯТАМЕ
– ако 100 км ни излиза 4 лв., електромобилът е доста по-изгоден от дизелов или бензинов модел. При тях за същото разстояние ще трябва да се платят около 10 лв. (мининум при разход 5 л/100 км). Обслужването също излиза по-евтино, защото избягвате повече харчове, които правите за стандартен автомобил. При Zoe имате смяна на антифриз на 120 000 км и на спирачна течност – веднъж на 4 години. Ако се вярва на хората в Renault, отговарящи за поддръжката, сериозни дефекти не се забелязват дори след 3-4 години употреба. Гаранцията на батерията е 8 години, което е напълно достатъчно, тъй като най-вероятно след този срок ще сте се разделили с колата.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Стигаме и до цената – 63 900 лв. за автомобил с малки размери, който все още можете да използвате предимно в града. Тази сума вероятно ще разколебае мнозина, още повече, че в България не ползвате облекчения, ако си купите такава кола. В съседна Румъния, например, субсидията за нея може да прескочи 10 000 евро. Тук обаче си плащате като поп наравно с останалите, което си е безумие, откъдето и да го погледнеш.

В КРАЙНА СМЕТКА ZOE СИ ОСТАВА ЕДНА ДОБРА АЛТЕРНАТИВА
за втори автомобил в семейството. Подходящ е за състоятелни хора с бизнес в града, които ще го карат в такива условия. При тях математиката сигурно ще излезе. Останалите ще трябва да почакаме, при това доста време, защото в България електромобилът все още минава за нещо екзотично. Нищо, че в Европа след 20-ина години ще стане основно превозно средство.

Излиза ли математиката – тестваме обновеното Renault Zoe

Снимки: Automedia.bg, Re

Реклама  


Купи Renault

 • Renault Clio 1.4i бензин/метан

  5200 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 154000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Renault Laguna 1.9 6ск.Кожа

  3700 лв.

  дата на произв. - декември , 2004 г., пробег - 183000, С.к - Ръчна, цвят - Tъмно син

 • Renault Laguna 2.0cdti, NAVI

  8990 лв.

  дата на произв. - октомври , 2008 г., пробег - 122000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Renault Scenic 1.9DTI РЕГИСТРИРАН

  2499 лв.

  дата на произв. - февруари , 2000 г., пробег - 154600, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Renault Espace

  3000 лв.

  дата на произв. - юни , 2004 г., пробег - 156000, С.к - Ръчна, цвят - Кафяв

 • Renault Espace 2.0-DCI-173ps

  6700 лв.

  дата на произв. - декември , 2006 г., пробег - 227410, С.к - Ръчна, цвят - Сив

Виж всички обяви

Коментари ( 20 )

Напиши коментар Влез

от: Русия ( преди 9 месеца )

Чудесен е.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Българина масово е звезда и го мързи, казва че няма пари и проси цигари, но не става от колата.
Аз работя на 5 км от вкъщи и понякога сутрин бягам до работа
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Колев ( преди 9 месеца )

Не само това колега, имаш идеални условия за пътуване с велосипед през хубавото време.

А и си много прав, има хора които буквално за смешни разстояния от типа двора - магазина за хляб/цигари използват колата. Извинявай, но всеки човек, който използва кола за такива разстояния, е или физически инвалид, което му е простено и оправдано, или умствен.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 15  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Пропускаш и всичко които ако можеха и в кЕнЕфА щяха да влязат с колата.
Аз работя на около 3 км от вкъщи и съответно ходя пеш до работа винаги когато времето го позволява и всички ми се подиграват за това
А ми отнема около 25-30 мин пеш. С кола като си сложа времето за паркиране (чето на далеч) ми е 15-20 мин. За какво да ходя с кола - Екологично, полезно, евтино.
Отговори
 
+19
 

Положителни: 20  Отрицателни: 1

от: Колев ( преди 9 месеца )

Я се замислете колко км изминавате на ден вие ?

Колко от вас работят работя, при която с ЛИЧНИЯ си автомобил трябва да изминат повече от 100 км ? Едва ли даже и 1% от хората.

А сега се замислете колко често виждате сами шофьори в колите си, без други пътници ?

Ако хората правеха повече споделени пътувания със семейството и приятелите, нямаше да има толкова автомобили, толкова движение и такова замърсяване.

Само плюс е, че щеше да ти бърка в джоба по-малко за обслужване, ремонт и гориво
Отговори
 
+9
 

Положителни: 10  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Това Ренде с батериите или без батериите струва 63 900 лв.? Политиката на рендетата е да ти продават електромобила без батерии и ти да плащаш наем за тях по 50-100 евро. В Германия цената на рендето започва от 22.100 € и се плаща от 69 € наем на батерията. В Германия няма премия за закупуване на хибрид и електромобил. познайте защо!
предполагам се досетихте, за да си продават нафтовите печки. Еднокнижният вожд и дружката му Изпeркел са любители на дизеловите високи технологии явно.
Отговори
 
+6
 

Положителни: 9  Отрицателни: 3

от: Пак си помисли! ( преди 9 месеца )

Покажи Коментара
И след 5 години само смотаняците ще кретат с подобно рено на изтощени батерийки - същото като със съвременните тъпфони!
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 12

от: Я да помислим!!! ( преди 9 месеца )

Това е бъдещето. Преди 5 год. такива коли даже не съществуваха а пробегът беше 20км на ток с Приус....след 5 год. само смотаняците ще карат ДВГ .Както смартфона разби мобифона така и ел. колите ще се усъвършенстват и ще има пробег 1000км.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 10  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Абе във видинско(че изостанал район) чужда фирма искаха да правят завод за гуми на превозни средства но уви
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: бе типично рено ( преди 9 месеца )

Покажи Коментара
- хем скъпо;
- хем неизгодно;
- хем не отговаря на помпозните обещани.

И всичко това независимо от усилията на Нисан да го вкара що-годе в правилния път!
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 12

от: истината ( преди 9 месеца )

В Китай вече има ел коли за 6 000 евро. Преди няколко години искаха да строят завод за ел коли и ел бусове в БГ, но простата Тиква не им позволи. Явно тогава Меркел му е скръцнала със зъби, че китайските коли не отговарят на "ВИСОКИТЕ" европейски изисквания и за това не трябва да се допуска тяхното производство в ЕС. За това Ганьо ще търкаля дизели още 100 години и ще вика че от дизела по-убаво нема
Отговори
 
+11
 

Положителни: 17  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Относно това че няма пари Българина не е оправдание. Като няма пари къде се е юрнало куцо кьораво и сакато да кара кола и то голяма и луксозна. На 50% може би и повече от хората които живеят в родния си град кола на практика не им трябва и дори и им е по-евтино да вземат рентакар за 2-те седмици почивка на морето.
Отговори
 
+16
 

Положителни: 20  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Под всяка статия за електромобил виждам критика че трябва да има пробег поне 500 км тоест за българина е достатъчно да стигне до морето. А за германец или французин дали е достатъчно. Там разстоянията са в пъти по големи. Освен това с изключение на Тесла всички други електрички са градски коли и на тях 100 км им е напълно достатъчно. Проблема е във времето за зареждане не в пробега
Отговори
 
+21
 

Положителни: 23  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

С една дума: ограниченото му ползване (живота на батериите) и високата първоначална цена го правят все още твърде неизгоден за човек с нормални за БГ доходи.
Цената му трябва да е най-много 40к лв., за да започне да се продава.
Отговори
 
+20
 

Положителни: 20  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Разходите за поддръжка и зареждане са нищожни, но все още са доста малко перо в сравнение с покупната цена. Математиката за мен е следната:63 900 лв. и можем да го ползваме 8 години. Това значи, че удоволствието да сме ЕКО, да не плащаме за гориво и синя зона ни излиза по около 8000 лв. на година.Стандартен автомобил с тази първоначална цена (да кажем някой SUV 4x4) след 8 години ще струва поне 15 000 лв. и ще може да се продаде й да си върнем част от парите.Докато Zoe ще е за нови скъпи батерии
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 8  Отрицателни: 10

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Просто хората нямат пари! Бедна държава сме!
Отговори
 
+17
 

Положителни: 21  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Тук никой не говори за основен автомобил. Рендето дори и да беше с ДВГ пак не става за основна кола, а какво остава с такъв пробег. Основен минус е бавното зареждане обаче. Как така 1 час не ми е ясно? Всички останали електрички имат бърз заряд за 20-30 мин. на 80% от батерията, а тук имаме за 1 час 100 км. на книга, а реално сигурно около 70 км. Все пак за градско и околоградско е ок. колата. И до морето можеш да отидеш, но да плануваш пполовин ден престой в Ст.Загора примерно.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 11  Отрицателни: 6

от: Никола ( преди 9 месеца )

За да стане основен автомобил трябва реално да изминава 500км. или поне да има бързо зареждане за не повече от 15-20мин. -едно кафе време .
Отговори
 
+22
 

Положителни: 26  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Мyшмурока с ТеДеИ-то е станал рано и веднага е цъкнал минусче на първото мнение. Вместо да се засрами и малко да помисли защо сме толкова изостанали се е хванал за нафтовата печка, като удавник за сламка.
Тези, които ни управляват са същата стока. В цял свят има субсидии за електромобили и хибриди, само в банановата ни република се стимулират доказано вредните и опасни дизели. Нямам думи просто...
Отговори
 
+21
 

Положителни: 27  Отрицателни: 6

от: ех ( преди 9 месеца )

Където има цивилизация има и електромобили !
Но тук в света на Ганьо не може да имаш нищо различно от дизелов коптор купен от татуиран консултант-продавач.
В София въздуха е отровен,но на никой не му дреме.
Нали има кинти за скара и бира.
Отговори
 
+41
 

Положителни: 48  Отрицателни: 7


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising