IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Transit: Ванът, който се превърна в колата на народа (ВИДЕО)

От любимецът на обирджиите и верен другар на бизнеса, са произведени повече от 8 милиона бройки

Ford Transit: Ванът, който се превърна в колата на народа (ВИДЕО)

Eдва ли има човек, който не е чувал за Ford Transit. Поне веднъж в живота си сте се возили в такава маршрутка или поне сте го виждали в товарната му версия някъде по пътищата на Европа и света. Transit е лекотоварен автомобил, който Ford представя през 1965, вероятно без да си дава сметка какъв фурор ще предизвика той. Петдесет години по-късно Transit продължава да се продава и да се радва на завиден интерес от страна на бизнеса.

Ford Transit: Ванът, който се первърна в колата на народа

Всичко започнало от един бивш самолетен завод от Втората световна война, намиращ се в Бъркшир, Англия. Веднага след излизането си на пазара обаче, моделът започнал да се купува по-добре от очакваното, а търсенето бързо надхвърлило капацитета на завода, което принудило Ford да измести производството в Саутхемптън. Първият Ford Transit в света слязаъл от конвейера на 9 август 1965.

През годините моделът се сглобявал в няколко различни завода в Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. В момента работния кон се произевжда в Турция за европейските пазари, в Канзас за американските клиенти и в Китай за местния пазар. Интересна подробност е, че от Ford били решили да го кръстят V-Series, но в последния момент ръководството решило да смени избора си и избрало името „Transit”.

Ford Transit: Ванът, който се первърна в колата на народа

Защо е толкова добър?

Transit винаги е бил, а и може би ще продължи да бъде, най-разпознаваемото име в своя лекотоварен сегмент. Когато излиза на пазара през 1965, цената на базовата модификация, задвижвана от бензинов двигател, струвала едва 542 паунда в Англия. За сравнение, по това време дори базовата Skoda Felicia била по-скъпа, а Porsche 911 струвало около шест пъти повече.

Ford Transit: Ванът, който се первърна в колата на народа

Transit идва на бял свят като наследник на Ford Thames 400E и е уникален проект, тъй като е разработен съвместно между германския и английския клонове на Ford. Освен това, дизайнът на първото поколение е вдъхновен от американските модели на компанията, който е комбиниран с находчиви технически решения, като по-голяма следа, което пък позволява постигането на по-голяма товароносимост спрямо основните му конкуренти в лекотоварния клас.

По-малко от десетилетие след излизането му на пазара, Transit се превръща в най-продавания ван в Англия. По същото време от Скотланд Ярд съобщават, че „в 95% от банковите обири в страната е използван Ford Transit”.Основна причина за това е динамиката, която е сравнима с тази на автомобил, както и на товароносимостта от 1.75 тона. Всичко това превърнало Transit в перфектния автомобил за бягство от местопрестъплението.

Ford Transit: Ванът, който се первърна в колата на народа

Съвсем естествено, първото поколение на Transit използва много части от други модели на Ford, които са актуални по това време. Моделът бързо се доказал като надежден, лесен за поддръжка и изключително гъвкав, що се отнася до предлаганите модификации – товарен ван в дълга и къса база, пикап, пътнически бус, с двойна или единична кабина, както и много други.

Ford Transit: Ванът, който се первърна в колата на народа

Цялата истина за Ford Transit може да се види по много достъпен начин във видео рекламата по-долу, излъчена в края на 60-те. Посланието в клипа е, че всеки един от нас вижда поне по един Transit всеки ден, независимо къде живее – в Щатите, Унгария, Южна Африка, Австралия или Русия. Не прави ли това от този ван един истински „народен автомобил“? 
 

Тагове: ford transit
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И какъв е този Транзит, който винаги ще е готов да те изпревари? Ако караш някоя анемична сапунерка съм съгласен, но нормален автомобил с нормална мощност и изправен не виждам как. А да, ако го караш с забравена ръчна и скоростната кутия да е прецакана и да включва до 3-та скорост може, иначе не. Все пак кажи за кой точно модел на Транзит го е казал.
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    DeadFox ( преди 6 години )
    Е това е, както казва Джеза за Транзит-а: По какъвто и път да се движите, каквато и кола да карате и с каквато и де е скорост, винаги в огледалото ще има един Форд Транзит който е готов да ви изпревари.
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много здрави машини, нещо нетипично за Форд. Имал съм няколко. Трябва само да се внимава да не вземете Транзит с двигател на ПСА. Много трябва да се внимава. Имах 2 такива и страшно много проблеми съм имал. На първата дори имах неблагоразумието да и взема нов двигател, защото старият блокира на 280 000 км. след 3 г. експлоатация. Викам си нова кола защо да не и взема един нов двигател. Новият двигател след 15 месеца и той си отиде. Чупи биела, която пробива корпуса на мотора. Имам снимки.