IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat вдигна заплатите в Сърбия... от 320 на 350 евро

Предложението е прието от синдикатите и слага край на стачката в завода

Fiat вдигна заплатите в Сърбия... от 320 на 350 евро

Fiat-Chrysler се съгласи да увеличи заплатите на работниците в сръбския си завод в Крагуевац и по този начин да сложи край на стачката, която блокира производството в продължение на седмици.

Fiat вдигна заплатите в Сърбия... от 320 на 350 евро

Стартовата брутна заплата в завода занапред ще е 42 000 сръбски динара, или 350 евро. До момента тя беше 38 500 динара, или около 320 евро. Това е възнаграждението на най-нископоставените работници преди данъчно облагане. Към основното възнаграждение служителите ще получават надбавки при добро представяне, а също и допълнителни средства за транспорт.

Говорител на синдикатите потвърди, че предложението на Fiat е било "принципно прието", и работата в завода може да бъде подновена.

В бившия завод на Zastava в Крагуевац италианците произвеждат своя компактен модел 500L. През 2015 от поточната линия слязоха 100 000 машини, но през 2016 заради спад в търсенето управата трябваше да съкрати работници и да премине от три към две работни смени.

Преди седмица лично новият сръбски премиер Ана Бърнабич се обяви против стачката и упрекна синдикатите, че нарушавали собствената си договорка с работодателя. Заводът, в който някога се сглобяваше Zastava, днес е 67% собственост на Fiat-Chrysler чрез италианското дружество на алианса. Той дава около 3% от Брутния вътрешен продукт на Сърбия и 8% от експорта.
 

Тагове: fiat zastava chysler
0 от 500