IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Peugeot се обсъжда завръщане в Льо Ман

Решаващи са новите технически правила и по-ниските разходи

В Peugeot се обсъжда завръщане в Льо Ман

Peugeot не участва в „24 часа на Льо Ман” от 2011 г., когато беше последният старт на 908 HDI, но шефът на моторспорт програмите на концерна PSA Жан-Марк Фино призна пред списание Car, че босовете на компанията обсъждат завръщането на марката в състезанията за издръжливост, включително и в легендарната френска надпревара.

Peugeot се връща в Льо Ман?

В най-новата история на „24 часа на Льо Ман” Peugeot е един от малкото тимове, успявал да наруши хегемонията и поредицата победи на Audi – французите спечелиха през 2009 г. А Фино направи уговорката, че става въпрос за кампания, която да стартира евентуално през 2020 година, когато трябва за влязат в сила новите технически правила за световния шампионат за издръжливост (WEC) и Льо Ман, като регулациите в момента се обсъждат от ФИА и организатора на легендарната надпревара ACO.

Peugeot се връща в Льо Ман?

„ФИА и ACO положиха сериозни усилия, за да намалят разходите с новите правила и успяха да запазят електрическите батерии и бързото зареждане на прототипите – все неща, които до няколко години ще се появят и при серийните автомобили”, обясни Фино, който отговаря за моторспорт програмите на Peugeot и на Citroen. Освен това, той демонстрира отлична информираност за идеите, които се обсъждат от ФИА и ACO.

„Знаете, че е налице предложение за почти стандартен и гладък под на прототипите – допълни Фино. – Както и вариант за само една конфигурация на аеродинамичния пакет, което означава, че отборите няма да имат право на аеродинамика с по-слабо притискане за Льо Ман, както и въвеждане на ограничение относно времето за развитие на колите в аеродинамичните тунели и налагане на лимит на дните за тестове на автомобилите.

„Така, че разходите в състезанията за издръжливост ще намаляват, новите правила ще влязат в сила през 2020 г., но ние не бързаме, първо трябва да преценим дали инвестицията си струва.”

Peugeot се връща в Льо Ман?

В момента Peugeot участва със заводски отбор в рали „Дакар” и маратонските рали, Citroen има тим в световния рали шампионат, а DS участва в световния шампионат за електрически автомобили Формула Е.

„За нас ще е много интересно да участваме отново в световния шампионат за издръжливост – допълни Фино. – Ние напуснахме преди пет години, тогава PSA работеше на загуба, вече имахме една победа и амбицията ни беше да спечелим рали „Дакар”. Вече имаме две победи в това състезание...”.

Снимки: Peugeot Sport

Тагове: wec peugeot psa
0 от 500
  • #2
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ейииии нямат късмет тия японци.Първо Ауди ги шиба,сега Порше,а след някоя-друга година и Пежо.Каръци са горките,хахахахахаха
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ахаха Ауди излезе, сега като Чуха че и порше си тръгват веднага се напериха пак. Лошото е за Тойота, която пак ще има от кого да гризне дръвцето.