IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW категорично отрече за картел

Дизеловите ни двигатели отговарят напълно на всички изисквания, настоява компанията

BMW категорично отрече за картел

В обръщение до медиите групата BMW категорично отхвърли обвиненията в картелни договорки с останалите германски производители и в преувеличаване на ефекта от системите за пречистване на отработилите газове.

BMW категорично отрече за картел
Според BMW системата за добавяне на AdBlue в комбинация с катализатора е напълно достатъчна, за да отговарят дизеловите й двигатели на нормите. Разговорите с други производители за нея били свързани само с инфраструктурата за зареждане.

Авторитетното Der Spiegel писа миналия петък, че BMW, Audi, Volkswagen и Porsche може да са договаряли помежду си и цените, и дизайна на пречистващите системи за дизеловите двигатели. Ден по-късно Еврокомисията потвърди, че антимонополните й органи проучват случая.

"Автомобилите на BMW Group не са манипулирани и напълно съответстват на законовите изисквания", се казва в заявлението на компанията. Според едно от обвиненията дизеловите двигатели на BMW не осигурявали достатъчно пречистване на отработилите газове, понеже резервоарите с разтвор на урея (т. нар. AdBlue) били твърде малки. Според компанията обаче при нейните дизели системата за добавяне на AdBlue е комбинирана с каталитични конвертори, което намалява в достатъчна степен отделяните азотни съединения и напълно покрива изискванията на Euro 6.

От BMW потвърджават разговори с други производители за системата AdBlue, но настояват, че те се отнасяли единствено до развиването на инфраструктурата за зареждането й из цяла Европа.
 

Тагове: bmw audi volkswagen porsche adblue
0 от 500
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Днес карах зад едно бмв. На годините на моята трошка е. Мойта не пуши колкото са я настъпваш. 250 хил км е.Бмв то излизаха бели цветове от ауспуха. Брех. Това немско качество.Кола за тъпац-и. Изпълнява си целта.
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Еспаситов ( преди 6 години )
    Аз също по мои наблюдения не съм виждал дизелово или каквото и да е БМВ да дими(Живея в Гемания). Не знам на какво се дължи, може би доста добри катализатори или там каквото имат за пречистване. Когато се прибера в БГ съм виждал и БМВ и Мерцедес и всякакви други марки, и то не само дизелви да пушат! Правете си сметката в БГ какви коли се карат и как минават технически "преглед"!
  • #10
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Haas ( преди 6 години )
    BMW е единственият производител на крачка пред всички производители по отношение на ДВИГАТЕЛИ така, че ме съмнява да са манипулирали каквото и да е...
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Dieselgater ( преди 6 години )
    Няма начин, поне малко да не са послъгвали, но е ФАКТ , че техните дизели имат най-малко черни ауспуси. Карал съм дизелова W212 и бая си попушваше, а беше добре гледана и обслужвана. БМВ не са ми любимци, но може и наистина да не са участвали чак в картел.Изхождам от факта, че си имат собствени мотори и не ползват никакви РЕНО / ФИАТ и тем подобни дизелови разработки.
  • #8
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    БМВ са доста напред с двигателите, може наистина да не са участвали.
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    суджука ( преди 6 години )
    И аз никога не съм участва в престъпни схеми, но медиите постоянно ме клепят
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    докато има зомбирани наивници които да дават луди пари само заради марката ще има картели, надути цени, коли-еднодневки.
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Немците да си приказват колкото искат, вече никой не им вярва.
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    отрекли ....бе той и В.Златев се изтъпанчи и каза че картел в БГ няма...джебчийката като я хванат в автобуса да бърка в чужди чанти също отрича до последно... а "разследването" си плю в устата и се обърна на 180 градуса ама на всички ни е пределно ясно ,че ако не беше един човек с неговите неудобни гадни незаконни контрабандни бандитски бензиностанции сега щяхме да плащаме около 3лв за литър гориво...дори на тези които го отричат е ясно.
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Във всички браншове има картели, всички сравняват цени и производствени разходи и т.н. В хранителната промишленост в химическата, енергоразпределения, горива, интернет и мобилини комуникаци. Примери колкото искате и това е нормално да го прави всеки бизнес. И в България примери колкото искате. Въпросът е че това на практика е много трудно доказуемо. Какво толкова се чудите. Отидете и си коупете някави маркови слънчеви очила например, всички марки са на едни цени.