IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

Първият продукт на съюза Peugeot-Opel има само един недостатък - нелепата приключенска буква в името

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

Когато германци се замесят с французи, резултатът обикновено е болезнен за всички наоколо. Достатъчно доказателство са над двайсет войни между двете нации през последното хилядолетие.

ВЕРОЯТНО ЗАТОВА НЕОЧАКВАНИЯТ нов съюз между Peugeot и Opel притеснява леко почитателите и на двете марки. Французите се боят, че компанията им може да е погълнала прекалено голям залък. А германците се тревожат, че инженерната им гордост може да прихване твърде много френско лекомислие.

ДНЕС ТЕСТВАМЕ ПЪРВИЯ СИГНАЛ накъде ще тръгнат нещата в това странно обединение. Crossland-X е дебютният продукт на френско-германското партньорство, разработен още преди голямата сделка. Ако може да се съди по него, опасенията за бъдещето на Opel-Peugeot са силно преувеличени.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

АКО ИМЕТО НА ТОЗИ автомобил ви се струва нелепо, не сте единствени. Opel измисли добавката -Х за фейслифта на Mokka, за да подчертае, че това е единственият кросоувър в своя сегмент, поръчван по-често с 4x4 задвижване.
Но тук това е малко вероятно по съвсем проста причина: Crossland-X изобщо не се предлага с двойно предаване. Той няма дори системата Grip Control от братчето си Peugeot 2008.
Името cross-land означава да прекосяваш земя, но в случая ще можете да го сторите само ако някой първо услужливо я е асфалтирал.

НО НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ от наглостта на маркетинга . Като изключим нелепата буква в името, Crossland-X няма никакви претенции да е офроуд машина. Неговата цел е съвсем друга - да замести миниванчето Meriva в гамата на Opel, като запази практичността, но премахне скучния му дизайн.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

С дължина мъничко над 4.20 метра, това е типична градска кола. По-голямата височина и квадратестата форма означават доста повече пространство вътре - висок човек може да седне удобно дори на задната седалка.

НО ИСТИНСКИЯТ КОЗ на Crossland-X е багажникът. Няма да го сравняваме с Nissan Juke, защото, в интерес на истината, и джобовете на дънките ви вероятно имат повече товарен обем от Juke. Но Crossland-X със своите 410 литра бие с доста и Renault Captur, и дори Peugeot 2008. А ако си го поръчате с плъзгащи се напред задни седалки, товарният обем може да стигне 520 литра, което е вече в сегмента на комбитата.

Впрочем разликата в багажниците разсейва и другия разбираем страх: че това е просто Peugeot със залепена отгоре немска емблема.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

В ОСНОВАТА НА CROSSLAND-X действително е платформата на Peugeot 2008, както и двигателите му. Но всичко тук е променено до степен това да се усеща като съвсем различна кола.

Споменатите двигатели се простират от базов атмосферен бензин с 81 коня, който настойчиво ви съветваме да избягвате, до трицилиндров 1.2 турбо със 130 коня - чудесно, злобно малко моторче. За скъперниците има и 1.6 дизел, но, честно казано, ще трябва да навъртите твърде много километри, преди по-ниският разход да компенсира по-високата стартова цена.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

БАЗОВАТА ВЕРСИЯ на Crossland-X започва от 29 000 лева, за турбобензин ще ви трябват поне 32 000, а най-скъпият дизел стига до 38 хилядарки. Автоматик се предлага само за версията 1.2 бензин със 110 коня.

Добрата новина е, че серийното оборудване включва куп неща, които другаде са скъпи екстри: климатик, електрически огледала, мултифункционален волан, датчик за гумите, мултимедия с тъчскрийн и дори круиз контрол. Серийна е също ОnStar - консиерж услугата на Opel, при която с едно натискане на бутона се свързвате с говорещ български оператор. Той може да ви зареди адрес в навигацията, да ви запази маса в ресторант и да ви препоръча местните забележителности. А ако стане беля, системата автоматично вика помощ.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

КОЛКОТО ДО ПЪТНОТО ПОВЕДЕНИЕ, Crossland-X оставя смесени чувства. Воланът е удивително директен и прецизен, турбомоторът е достатъчно пъргав, за да вдъхва ентусиазъм. Но в завоите колата се накланя осезаемо и няма да ви подтиква да се правите на Митко Илиев.

Както казахме, тя е предвидена не за приключения, а за пазаруване и да прибира децата от училище. За тези задачи подчертано я бива. Колкото до френско-германските съюзи, едва в края на теста се сетихме, че след двайсетте войни помежду си Франция и Германия все пак си стиснаха ръцете. И създадоха обединена Европа.

Френско-германска дружба: тестваме Opel Crossland X (ВИДЕО)

130 конски сили максимална мощност
230 Нм максимален въртящ момент
9.1 секунди 0-100 км/ч

 

0 от 500
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-точно казано за прибиране на децата от училище и пазаруване! Пълна скука. По никакъв начин това грозновато автомобилче не може да привлече човек. Със същият успех биха се справили доста други по-приятни автомобили без претенциите да са СУВ. Ама пуста мо;да на СУВ-овете и това е. Всеки вече ги прави на килограм и всяко второ МПС е СУВ. Що за иди0тия е това незнам. Уж се борим за екология и това онова, а тези коли са всичко друго, но не и икономични и екологични.