IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всеки четвърти шофьор е заспивал зад волана

При лятото опасността от подобно нещо се увеличава значително

Всеки четвърти шофьор е заспивал зад волана

През лятото хората спят средно с два часа по-малко, отколкото през останалите сезони. А за шофьорите недоспиването е особено голям проблем, още повече, че сега е сезонът на отпуските, когато се пътува най-много. Съответно 5-6 часа сън увеличават поне 2 пъти шансовете за попадане в катастрофа заради заспиване зад волана.

Рискът от заспиване зад волана през лятото се увеличава значително

Изследване на фонда за безопасност на движението при Американската асоцация на автомобилистите доказва, че колкото по-малко спи един шофьор, толкова по-голяма вероятността е той да предизвика инцидент на пътя. Учените са установили, че при сън от 4 часа, рискът за катастрофа се увеличава 11,5 пъти.

Проучване на компанията Ford на свой ред показва, че всеки четвърти шофьор поне веднъж през живота си е заспивал зад волана. При това 3,8% от анкетираните признават, че по тази причина са предизвикали пътно-транспортно произшествие. А 24% заявяват, че им е добре познато чувството за сънливост, но пък знаят начини как да се борят с него.

Рискът от заспиване зад волана през лятото се увеличава значително

Основните методи са използването на тонизиращи вещества - кафе, чай или енергийни напитки. Други 23% от запитаните се борят със съня, като увеличат музиката в колата. 7% от водачите правят упражнения на свеж въздух, а 6,7% залагат на люпенето на семки и дъвченето на дъвка или лимонов резен. Интересното е, че само 30% от шофьорите, участвали в анкетата, са готови да спрат някъде и да дремнат за половин час.

Снимки: Auto, Ford

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не ми се е случвало да заспивам, но ми се е случвало като карам по магистралата лятото в жега, на път от повече от 12 часа да изключа за момент и в следващия да се сепна, но изключването ми е било за толкова кратко че колата си е в лентата все едно ми се рестартира мозъка, и така няколко пъти! щипах се поливах се с вода и накрая спрях за да не стане някоя беляНа други случвало ли се е това което се е случвало при мен или при другите, човек си заспива и се събужда по време на удара...
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Опит ( преди 6 години )
    За тези, които ще го прочетат и ще им спаси живота:задължително като усетите да ви се доспива, нагласете седалката да ви неудобна (още повече ако карате през нощта).Ако нямате възможност или желание да поспите за кратко, това помага.