IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Обновеното съоръжение е приютило едни от най-легендарните автомобили в 106-годишната история на марката

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

От 2015, сензационната колекция от исторически модели на Alfa Romeo се съхранява в нов музей, който напълно отговаря на тяхното величие. Той се намира в Арезе, близо до Милано, и е наричан от създателите си „машина на времето“.

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Поощрявани от постоянно засилващия се интерес към класическите автомобиил, все повече автомобилни компании започват да търсят начини да печелят пари от своята история, независимо от нейната значителност. Но докато някои от тях тепърва прохождат в областта, други работят по съхраняването на своето минало от десетилетия. Една от тези компании е Alfa Romeo.

Построен целенасочено

Още от началото на 60-те, Alfa Romeo успява да събере най-значимите си в исторически план автомобили с цел да ги показва пред публика. Чак през 1976 обаче, внушителната и постоянно растяща колекция получила свой собствен дом, създаден специално, за да я приюти. Това се случило скоро след отварянето на новия завод на Alfa Romeo в Арезе, в близост до Милано.

Музеят ведната се превръща в задължителна дестинация за почитателите на италианското автомобилостроене, а през 2011 е затворен за реставрация на ремонт. През 2015 музеят вече е бил готов и отваря врати с напълно обновен облик и ново име – La Macchina del Tempo или Машината на Времето. Алфистите по цял свят са обединени в мнението, че чакането си е струвало.

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Запомнящо се място

Музеят се разпростира на 6 обширни етажа, а постоянната експозиция включва 69 автомобила. Сградата е изпълнена в модернистичен стил, който изцяло контрастира на класическите линии на ранните машини на Alfa Romeo, карайки ги да изпъкнат. От друга страна, архитектите признават, че по този начин загатват за бъдещето на компанията. Ако искате да научите повече за историческите корени на Alfa Romeo, това я мястото, което със сигурност трябва да посетите. Хората, които вече са го сторили, признават, че преживяването е толкова запомнящо се, че чак не ти дава сърце да излезеш от сградата.

Модели от историческо значение

Постоянната експозиция в музея на Alfa е разделена на три ясно разграничени категории: „Хронология“, „Красота“ и „Скорост. В „Хронология“ посетителите могат да видят 19 ключови модела, които според италианците обрисуват най-добре 107-годишната история на компанията. В тази група от забележителни автомобили влиза първия автомобил на марката 24HP, разходката продължава с 6C 1750 Gran Sport и Giulia и стига до 8C Competizione. Освен на автомобилите, Alfa Romeo отдават почит и на своите пилоти през годините, механиците, както и на изпълнителните директори, без които компанията нямаше да е това, което е днес. Както може би се досещате, секцията „Красота“ е посветена на това, с което Alfa Romeo е най-известна – безскрупулния си дизайн.

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Майстори на дизайна

В тази селекция участие взимат 23 автомобила, които представят десетилетното разбиране за дизайн на най-добрите студиа и независими производители от следвоенния период. Тук е легендарното Disco Volante с купе на Touring, тук са и най-дивите концепти на най-добрите италиански дизайнери, в това число клиновидното Carabo на Марчело Гандини, както и хищното 33/2 Speciale на Леонардо Фиораванти. Всички коли от тази паметна серия са толкова големи майстори на стила и дизайна, колкото и гениите, които са създали универсалната им красота, залоствайки ги в аналите на историята. Да вземем например Giulietta - дали тя се е превърнала в “сладурчето на Италия”, заради начина по който се държи на пътя, или заради външния си вид?

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Благодарим ти, Alfa Romeo!

На последно, но безспорно на най-важно място, е разположена експозицията “Скорост”, която отдава почит на многобройните състезателни успехи на Alfa Romeo по десетки трасета в Европа и останалата част от света. Изследването на залите с приглушена светлина и препълнени с ценни автомобили, е почти плашещо преживяване, тъй като тишината добавя към авторитета и излъчването на тези калени в битка състезателни автомобили. Тук e Alfetta-та, с която Хуан Мануел Фанджо печели световна титла във Формула 1, тук са великите TZ1 и TZ2, тук е Giulia Sprint GTA 1300 Junior, както и Tipo 33 TT12 (както и версията Stradale). Компания на всички тези пистови герои прави и модерната Alfa Romeo 155 V6 Ti.

Как изглежда музеят на Alfa Romeo отвътре

Може би най-интригуващата част от Museo Storico Alfa Romeo, както е официалното име на музея, е че голяма част от автомобилите, особено състезателните, редовно се изкарват от уютните зали и се шофират по различни мероприятия, където хората имат щастието да чуят звука на двигателите им. Само преди няколко седмици например, четири от тези автомобили, сред които болидът на Brabham, задвижван от двигател на Формула 1, бе представен на Фестивала на скоростта в Гудууд, Англия. На това му се казва посвещаване в идеята за съхраняване на миналото.

Снимки: ClassicDriver

 

Тагове: brabham
0 от 500