IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler се забърка в нов скандал

Концернът е спечелил 3,2 млн. евро от мошеничeска схема със самолети

Daimler се забърка в нов скандал

Германският автомобилен концерн Daimler се забърка в нов скандал, само дни след като стана ясно, че над 1 млн. негови коли са оборудвани със софтуер, манипулиращ нивата на вредни емисии на дизеловите двигатели. Този път производителят на автомобили е обвинен, че е участвал в измамническа схема, свързана с продажба на военните изтребители Eurofighter на Австрия.

Daimler се забърка в нов скандал

Скандалът избухна още през февруари тази година, когато австрийски и немски издания разкриха, че компанията Airbus и нейното подразделение Eurofighter са нанесли щети за 1,1 млрд. евро на бюджета на Австрия, тъй като са раздули цените на 15-те закупени самолета. Това бе потвърдено и от министерството на отбраната на страната, което внесе официално жалба срещу двете компании.

На свой ред сега политикът от Зелената партия – Петер Пилтц, съобщи, че е внесъл жалба срещу Airbus, както и срещу топ-мениджъри от Daimler, които също са участвали в сделката. Пилтц разполага с документи, според които от Airbus са обещали да сключат нови договори за доставка на самолети за 4 млрд. евро с австрийски авиокомпании, ако получат сделката за изтребителите.

Проблемът в случая е, че тези поръчки са били поети преди време, но сега са записани като нови, а това е нарушение на закона. В Airbus очевидно са били наясно и заради това споразуменията са били сключени именно от концерна Daimler, който е получил 3,2 млн. евро за посредничеството си.

От германския автомобилен производител отхвърлиха обвиненията, но според агенция DPA разследването продължава и в него се е включила немската полиция.

Снимка: Daimler

Тагове: daimler airbus eurofighter
0 от 500