IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как работят боксерните двигатели?

Името си моторът дължи на необикновеното движение на буталата (ВИДЕО)

Компактен и с характерен звук, боксерният двигател е сред любимците на автомобилните фенове по целия свят. Днес, този тип двигатели може да се открият в 4- и 6-цилиндрови версии във всички модели на Subaru, както и в Toyota GT86, Porsche 718 и Porsche 911. Въпреки това, малко са хората, които знаят точно как работят боксерните двигатели, както и че на практика не всеки двигател с хоризонтално разположение на цилиндрите е боксерен.
   
  
Как работят боксерните двигатели? (ВИДЕО)

Ето защо, отново се обръщаме към Джейсън Фенске и неговия канал в YouTube, наречен Engineering Explained. В този клип той използва миниатюрен модел на двигател на Subaru, изработен на 3D принтер. В задачата да ни обясни по достъпен начин как работи боксерният двигател, на Фенске му помага и съвсем истинско Subaru WRX от 2018.

Най-общо казано, всеки комплект от бутало и биела в боксерния двигател ползва една лагерна точка със срещуположното бутало и биела. По този начин двете бутала се движат заедно и в противоположна посока едно на друго. Когато едното е в горна мъртва точка, срещуположното е в долна мъртва точка и т.н. Оттук идва и името на този двигател, тъй като двойките бутала се движат като ръкавиците на боксьор.

В тази връзка боксерният двигател може да се разглежда като V-образен двигател със 180-градусов ъгъл между цилиндрите. Така например, боксерните V12 двигатели на от миналото на Ferrari технически били 180-градусови V12-ки, а от компанията допълнително объркали феновете си, наричайки първия автомобил с такъв двигател Berlinetta Boxer.

Триизмерният технически разрез на боксерния двигател във видеото показва нагледно как работят тези мотори, така че дори да сте запознати с конструкцията им, си струва да хвърлите един поглед и на този клип. Пък и как иначе ще разберете разликата между боксерните и 180-градусовите V-образни двигатели. 
    
    


0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ходи във Варна.Пич,аз не искам да ставам роб на кола,искам тя на мен да ми робува.Да се разкарвам до друг град,за да ремонтирам колата си или да и сменям консумативи за мен е неприемливо,както финансово,така и от практическа гледна точка.Затова за сега не карам Субару,а карам кола,която не изисква никакви специфични умения и знания и което мога си ремонтирам сам,а което не мога всеки квартален сервиз може да ми помогне.Както казах,някой ден ще стане.
  • #10
    7 rate up comment 0 rate down comment
    субару ( преди 6 години )
    Нисък център на тежестта, плавен ход(за разлика от V), въртящ момент в по голям диапазон, равномерно разгръщане на мощността. Недостатъци- по-сложен за изработка ( 300 компонента повече от v),по- скъп, по висок разход.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да де не слушаш майсторите, но май ги слушаш. И в Добрич, като няма свестен майстор за обикновени двигатели, с градския ли пътуваш? Нали по същата логика би трябвало да си само с обществен превоз. А в Толбухин, като няма майстори ходи във Варна. На един х.й разстояние е или и за там ще кажеш, че няма майстори. Мога веднага да ти препоръчам няколко, които са добри. И да те светна, че няма майстор за боксер или обикновен ДВГ. Разбира ли от ДВГ е все едно вида му. Май си търсиш оправдание...
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе аз не им слушам на майсторите,ама в Добрич за обикновен двигател е трудно да се намери свестен майстор,а за боксер съвсем е невъзможно.Затова и се отказах.....за сега.След време не се знае,може и да се спогодим с някое Субару,защото както казах за Порше е трудна работата.
  • #7
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И кво им слушаш на майсторите. Те толкова са и майстори. Боксерите са страхотне двигатели. Неповторим звук и бързо развъртане. Да не говорим, са много компактни и смъкват центъра на тежестта и правят колата много стабилна и добра за управление.
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    На времето не знам, но в момента има добри майстори на Субару. Ремонта и подръжката е много по-разумна от тази на Ауди например. А това, че били трудни за обслужване, е тотален мит. Заявявам го като човек, който търкаля Аутбек от 6-7 години. Вероятно и следващата ми кола ще е Субару, но с тази още не искам да се разделям никак.
  • #5
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе хубави са си колите,няма какво да се каже,ама са кофти за обслужване и скъпи за ремонт.Навремето бях събрал някой лев и исках да си взема Субару,ама точно нашите големи майстори ме отказаха.Щото като вдигнат капака на такава кола гледат двигателя като индианец Харлей-Дейвидсън.А Порше са ми мечта,ама с парите не можем да се разберем,да ги ***.
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    kretini ( преди 6 години )
    Единствените плюсове - къс и нисък. Разумно приложение само в леката авиация. Минусите са безброй, като най явни са - усложнено мазане, трудно охлаждане, вибрации, обслужване и т.н.
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Цеко ( преди 6 години )
    при боксерен срещуположните бутала се движат в различни посоки, т.е. и двете са в ГМТ или и двете са в ДМТпри V с ъгъл 180 градуса когато бутало е в ГМТ, срещуположноно е в ДМТ
  • #2
    5 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много грозно работят