IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep (ВИДЕО)

Представлява спартански 4х4 джип, произвеждан в цивилен и военен вариант

ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep (ВИДЕО)

ГАЗ-69 се появява като наследник на ГАЗ-67Б, а целта на руските му създатели е била повече от проста - да създадат по-икономична машина с по-добри офроуд качества. Разработката започва точно след края на Втората световна война през 1946, а първият работещ прототип е готов година по-късно.


ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep



Производството на ГАЗ-69 започва на 25 август 1953 от компанията ГАЗ в Горки, Русия. До края на 1972 от модела са произведени повече от 600 000 бройки, повечето от които слизат от конвейерите на УАЗ, която поема производството на модела през 1956.

ГАЗ-69 представлява типична офроуд машина, задвижвана от 4-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, който изпраща мощността до четирите колела с помощта на 3-скоростна механична трансмисия. Интересното е, че автомобилът има два резервоара за гориво - един под пода на колата и един под...пасажерската седалка.

ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep

Стандартният ГАЗ-69 има мощност от 55 к.с. и може да развие максимална скорост от 90 км/ч, докато най-мощната версия ГАЗ-69М разполага с 65 к.с. и вдига100 км/ч.

Какво му е специалното?

На практика, ГАЗ-69 е военна машина, която обаче е била достъпна и за цивилни клиенти. Основното качество на този безкомпромисен джип, разбира се, са неговите възможности извън пътя, където издръжливото му шаси може да се справи с чудовищни наклони, които биха отказали много негови “конкуренти”. Двигателят е с 2.1 литра работен обем и е взет директно от седана ГАЗ М20 Победа. Моторът е базиран на класически американски агрегат на Dodge от 1935, чиито чертежи били купени от руснаците за 20 000 долара.

ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep

Специалното му е, че е неразрушим. Наистина. Повече от 50 години след като е представен, ГАЗ-69 все още се използва в голяма част от държавите в Източна Европа, където хората се придвижват ежедневно с него на иначе трудно достъпни региони. Късните версии са доста известни сред колекционерите, като цените на нереставрираните модели се въртят около 10 000 евро.

ГАЗ-69: Руският отговор на американския Jeep

ГАЗ-69 се превръща в основа и за създаването на много различни проекти в СССР. Наследникът му УАЗ-469 произхожда именно от 69, а значително по-впечатляващи машини, като танковия разрушител 2P26 и амфибията ГАЗ-46, произлизат от същата машина.
Няколко екземпляра от ГАЗ-69 в момента се намират в различни музеи по света, но по-голямата част от произведените руски джипове от тази серия, продължават да се ползват по света.
 





0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Доротея Добрев ( преди 4 години )
    *** коментари, колко гори, колко проходим, колко вдига, а кой го е карал 2 години под пагон, имал 3 скорости ама по 2, хора, това е мини камион, ,за 7+1, и толкова багаж, не се чупи нищо, има 90 л бензин, гори точно 20/1000, ремонтира се при нужда за 1-2 часа, обслужва се от шофьора, но какъв е проблема, сега мисленето е друго, и невойниците знаят всичко...
  • #8
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Иван ( преди 6 години )
    Карал съм, двигателя има предостатъчно въртящ момент,предавките са три но има бързи и бавни ,кадърно измислена за времето си лека джипка.
  • #7
    12 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    само дето доджовския двигател е бил 6-так и руснаците "леко са го подобрили" махайки два цилъндъра, квото и да правят няма да направят wrangler
  • #6
    29 rate up comment 5 rate down comment
    до 222 ( преди 6 години )
    Човек не се хаби да им обесняваш. Тука преобладават разни пубери, които никога не са влизали в УАЗ-ka и то не защото не са били в казармата. Който кара оффроуд знае за какво иде реч. Pаркетниците X5, ML, Q7, Tuareg в гората няма да ги видиш.
  • #5
    6 rate up comment 16 rate down comment
    МЕТАХА ( преди 6 години )
    Абе от второто видео се вижда откъде неминава тозиджип. А като се обарне на таван е нормално да се вижда само небето ... А може и звезди при ясно време
  • #4
    35 rate up comment 10 rate down comment
    222 ( преди 6 години )
    Някой от писалите до тук виждал ли е някога откъде минава този джип. Явно не. Лично съм бил в уаза когато пред нас се виждаше само небето. Наклонът беше такъв че не виждахме пътя. и не ставо въпрос за няколко метра, а за стотици. Така че моля хора без достатъчно опит да не пишат глупости.
  • #3
    14 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    разхода как е!? 30-40 на сто!?
  • #2
    12 rate up comment 23 rate down comment
    и както ( преди 6 години )
    обикновено,това,което са откраднали си е останало на нивото на което са го "взели".В случая на нивото на 1946г.Няма блокажи,няма разпределяне на момента,няма подбор на различни режими,няма дори дискови спирачки!
  • #1
    16 rate up comment 27 rate down comment
    max ( преди 6 години )
    Двигателя от додж, шасито кой знае от какво....За пореден път руснаците показват, че сами не могат да направят кола пък било то и такава консерва.