IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото лондонско такси се появи официално

Може да измине около 110 км само на ток и побира шестима

Новото лондонско такси се появи официално

Лондонската таксиметрова компания вече има ново име: London EV Company, или за по-кратко LEVC. За да отбележи събитието, компанията, която е собственост на китайския гигант Geely, разкри финалния външен вид на своето чисто ново лондонско такси, наречено TX. Най-важното тук е, че от компанията твърдят, че новия автомобил ще пести по 100 паунда на ден на шофьорите, имайки предвид средния пробег на лондонските таксита днес.

Новото лондонско такси се появи официално

Автомобилът, който в близко бъдеще ще се превърне в новата емблема на града, има хибридно задвижване с максимален пробег от 645 км, от които 113 км само на ток. LEVC започва да приема поръчки за новата машина от 1 август. По всичко изглежда, че времето на излизането на новото такси е перфектно подбрано, тъй като от следващата година управата на Лондон ще забрани използването на дизелови таксиметрови автомобили и единствените, които ще могат да получат лиценз са автомобили като TX, които могат да изминават минимум 50 км само на ток, а вредните им емисии не надвишават 50 г/км. Позволено е използването на хибридни системи, но само в случай, че двигателят с вътрешно горене е бензинов.

Geely, които по стечение на обстоятелствата са собственици и на Volvo, а наскоро обявиха, че ще придобият и английската компания Lotus, са инвестирали 325 млн. паунда в проекта. Новото лондонско такси използва за задвижването си електрическа система и компактен бензинов двигател, който играе ролята на генератор на ток за батерията, когато тя се изчерпа. В техническо отношение, експертизата е дошла от шведската компания Volvo.

Новото лондонско такси се появи официално

Главният изпълнителен директор на LEVC – Крис Гъби – определя появата на автомобила, като „изключително вълнуващ ден за компанията...премиерата на LEVC отбелязва лидерската позиция на Великобритания в световния стремеж за създаване на първата в света компания, посветена в производството на електрически автомобили за комерсиални цели.“ Твърдението на Гъби не идва случайно, тъй като не е тайна, че LEVC имат планове да пуснат на пазара и електрически ван.

От август, таксиметровите шофьори ще могат да заявят желанието си да се сдобият с новия LEVC TX чрез сайта theelectrictaxi.co.uk. Там ще бъдат описани всички възможности за покупка, като въпреки че новото такси ще бъде доста скъпо, от компанията обмислят начини да го направят възможно най-достъпно, разработвайки различни възможности за финансиране. Правителството също ще помогне, тъй като се очаква клиентите да могат да се възползват от специална субсидия.

Новото лондонско такси се появи официално

Новото лондонско такси TX е конструирано чрез залепване на отделните алуминиеви детайли в купето, което гарантира възможно най-ниско тегло, което пък от своя страна да неутрализира допълнителното тегло на батериите. Дизайнът комбинира традиционни черти с модерни решения, като дизайнерите са се постарали да направят колата възможно най-разпознаваема, без да компрометират удобствата, предлагани от модерното автомобилостроене. Така например, колата е оборудвана с модерни LED фарове.

Новото лондонско такси се появи официално

Задната пасажерска врата се отваря наобратно под ъгъл от 90 градуса, за да улесни възможно най-много достъпа на клиентите до интериора. Пък и така колата прилича поне по нещо на Rolls-Royce. Пребиваването вътре ще е много по-рафинирано и комфортно, обещават от LEVC. Инженерите са работили усилено по обезшумяването на кабината, както и по намаляването на вибрациите. Интериорът предлага изходи за зареждане на външни устройства, както и Wi-Fi интернет връзка. Мястото пък е достатъчно за комфортното превозване на шестима пътници.

Прогнозите са, че до 2020 в Лондон ще се движат 9000 таксиметрови автомобила, отговарящи на новите стандарти. 

0 от 500