IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокуратурата разследва и Porsche за измама

Шефът на VW знаел за Дизелгейт поне месец, преди да уведоми инвеститорите

Прокуратурата разследва и Porsche за измама

Прокуратурата в Щутгарт разследва Porsche AG и отделни служители на компанията за измама и подвеждаща реклама във връзка с емисиите на дизеловите модели. Новината съобщи прокурорът Ян Холцнер.

Прокуратурата разследва и Porsche за измама

Разследването е пореден етап от разнищването на скандала Дизелгейт, засегнал повечето дизелови агрегати на групата Volkswagen. Някои модели на Porsche ползват трилитрови дизелови мотори от Audi. Преди седмица инженерът от Audi Джовани Памио бе арестуван по сходни обвинения.

Междувременно германският Bild am Sonntag разкри, че висшият мениджмънт на VW е знаел за Дизелгейт и дори е разполагал с предварителна оценка на щетите цял месец, преди да уведоми за случая инвеститорите си.

Те бяха осведомени за скандала на 18 септември 2015 година, когато американската агенция за опазване на околната среда направи официално изявление.

Прокуратурата разследва и Porsche за измама

Според Bild обаче главният изпълнителен директор на VW по онова време Мартин Винтеркорн още на 25 август е изслушал доклад за възможните щети от Оливер Шмид, служител на щатското поделение на концерна. Шмид е оценил възможните разходи по потушаване на скандала на 18.5 милиарда долара - доста близо до реалността. Впоследствие Шмид бе арестуван от американските власти в Маями.

Разкритието на Bild косвено потвърждава и думите на бившия шеф на надзорния съвет Фердинанд Пиех. Преди няколко месеца той публично упрекна колегите си от борда, че знаели за Дизелгейт още през пролетта на 2015, но не предприели нищо. Няколко души от надзора тогава заплашиха да го съдят за клевета. 
 

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    golf4 1,9 tdi-90коня ( преди 6 години )
    Най-добрите дизели са TDI. OT VAG 1.9tdi по-хубаво няма.
  • #2
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всички от концерна Фолк с Ваген от ниво инженер нагоре са за затвора. И закриване. Това е една прогнила структура, която без измами не може да съществува. Създадена е с измама и продължала хитлеристките практики. Също така преди закриването да изкарат на светло далаверата по закупуването на Троше. Първо Троше к,пи ФВ, а после, като се разсмърдя стана обратното. Има хора, които ну са с къса памет, като феновете на селската марка.
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ролеткаджията е за затвора!