IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche 935: автомобилът, от който дори Валтер Рьол се страхува

Германецът признава, че е държал волана с две ръце и си е помагал дори с коляно, за да го задържи на пистата

Porsche 935: автомобилът, от който дори Валтер Рьол се страхува

По време на презентацията на новото Porsche 911 Turbo S Exclusive Series и следващото поколение 911 GT2, което впрочем има 700 к.с., от компанията си позволиха да сравнят двата автомобила с легендарната състезателна машина Porsche 935. Един човек обаче никак не е съгласен с това сравнение, а той меко казано знае какво говори.

Porsche 935: автомобилът, от който дори Валтер Рьол се страхува

Германският състезател Валтер Рьол е имал късмета да се състезава с Porsche 935, когато машината набира популярност по световните трасета. Според него, управлението на новото GT2 RS е като детска игра в сравнение с първичното 935. Нещо повече, Рьол казва, че ако GT2 RS може да се управлява с един пръст, то на него му се е налагало да държи волана на 935 с две ръце и дори да си помага с коляното, само за да задържи автомобила в правилната посока.

Неотдавна, ветеранът Валтер Рьол дори отказа да седне зад волана на 935, което трябваше да кара на състезанието за класически автомобили в Льо Ман (Le Mans Classic). Според него той е толкова труден за каране, че удоволствието зад волана е много малко.

Porsche 935: автомобилът, от който дори Валтер Рьол се страхува

Автомобилът на снимките е перфектен екземпляр от модела, който е бил притежаван от Боб Ейкин и се е състезавал в “24 часа на Льо Ман”, макар че отпада предсрочно от надпреварата. Автомобилът има невероятна червена окраска от генералния спонсор Coca Cola и преди няколко години е бил реставриран изцяло. Ако ви се струва малко по-различен от останалите коли от тази серия, това най-вероятно е защото този автомобил не е съвсем обикновено състезателно Porsche 935.

Той е било модифициран с нос от Lola T60 и нов монокок, благодарение на което си печели званието “Super GTP” 935. Точната мощност не е ясно, но е в порядъка на 800 к.с.

Porsche 935: автомобилът, от който дори Валтер Рьол се страхува

Интересното е, че в момента тази кола се продава. И докато няколко стотин хиляди долара ще ви стигнат за чисто ново Porsche GT2 RS със 700 “коня”, чистокръвният състезател от снимкитие струва четири пъти повече - 1.2 млн. долара.

Porsche 935 излиза през 1976 като еволюция на прототипа Porsche Carrera RSR 2.1 Turbo. Още от следващия сезон 1977 от Porsche започват да предлагат 935 на клиентски отбори, в резултат на което колата участва в десетки международни състезания. През 1979 автомобилът печели в общото подреждане на “24 часа на Льо Ман”, а след това следват победи в много други състезания за издръжливост, в това число надпреварите в Сибринг, Дейтона, Нюрбургринг и др. От общо 370 състезания, в които участва, Porsche 935 печели 123.

0 от 500
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Една кола е истински опасна,когато застанеш пред нея и те е страх да я отключиш-това го е казал Валтер Рьол,а той не е човек дето го е страх от коли.Като се има предвид,че е карал бруталното Audi Sport Quattro S1 едва ли е от страхливите карачи.А щом е казал така за Порше 935 значи е вярно.Все пак колата тежи 900 кг. ,а е 800 коня,нормално е да е страховита.
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    http://canepa.com/photo-gallery/1982-porsche-9352796/Ето я колата! Уникални сники!
  • #3
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Печелила ЛьоМан..хахахахаха...Валтер прави имидж, разказва страховити легенди, вдига цена на редки модели! Това е маркетинг, който той поставя като лице на марката Порше! От онова време, също разправят че F40, Тестароса, Контач и т.н. са невъзможни за каране по сегашните стандарти!
  • #2
    25 rate up comment 2 rate down comment
    ElPatron ( преди 6 години )
    Смятай , да се изкажеш така за кола-победител в Льо Ман, която е спечелила 123 от 370-те състезания, в които е участвала :D
  • #1
    2 rate up comment 27 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смятай за каква барака става въпрос щом този човек твърди че е трудно да се управлява и не носи удоволствие!