IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Течност за чистачки в двигателя? Не правете това вкъщи!

Вижте резултата от фаталната за мотора грешка

Течност за чистачки в двигателя? Не правете това вкъщи!

Въпреки че автомобилните двигатели се правят от излят чугун, стомана или алуминий, те могат да бъдат изключително чупливи понякога. В своята същност автомобилният двигател най-просто казано представлява помпа за въздух с хиляди малки експлозии, които се случват в нея всяка минута. Именно заради това, в един мотор едно от най-важните неща е да се контролират флуидите: вода за охлаждането, масло за смазването и бензин за запалването.

Течност за чистачки в двигателя? Не правете това вкъщи!

За съжаление, собственикът на нова MINI е объркал всичко, в опитите си да сервизира автомобила си, наливайки течност за чистачки в двигателя, вместо в предвиденото за това казанче.

Разбира се, двигателят отказал да работи скоро след това, а механиците били удивени от видяното впоследствие. При демонтирането на капака на клапаните те открили лепкава и гъста субстанция, покриваща всеки един компонент от цилиндровата глава.

Течност за чистачки в двигателя? Не правете това вкъщи!

При свалянето на картера, гледката не била по-различна, защото въпросното „желе“ било завзело и долната част на мотора. Според информацията от източника – френската Facebook група Club BMW Région Centre – собственикът на колата е налял цели 5 литра течност за чистачки в двигателя. След това колата е била в движение в продължение на около 10 минути, което е позволило течността да проникне във всяка галерия и магистрала в блока и цилиндровата глава на двигателя. И резултатът е това – огромна лепкава маса, която унищожила двигателя.

Какво точно се е случило може би само химик ще може да обясни, но за нас лаиците е сигурно, че някоя от съставките на течността за чистачки е реагирала на маслото в двигателя, което е довело до превръщането на всичко това в гъстото желе. Не правете това вкъщи. 

Снимки: Club BMW Région Centre

 

Тагове: mini
0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Моята жена не мога да кажа че кара зле, колата не и я оставям да ходи да и прави каквито и да е ремонти и смени на масла и течности, поради факта, че като ми донесе сметката после ще ме заболи главата, защото е на принципа че колкото е по-скъпо е по-хубаво ! НОооо когато пътуваме извънградско предпочитам аз да карам, защото се кара с 10 км под ограничението...и направо си е предпоставка за ПТП.
  • #24
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Това, че твоята жена е глупава не прави всички жени такива...В общи линии на шофьорските умения на жените се присмиват само някакви некадърни мъже, от които не става нищо...Имало малко професионални шофьори жени - ами то като цяло професионални шофьори стават само тези, на които не им се учи и не искат да се развиват в някоя по-престижна сфера!То голямо геройство - да изкараш C и D категория и да висиш по паркингите с ТИР-а!
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На таблото съм и залепил бележка, че колата, като мине 15 000 трябва да и се смени маслото. Веднъж се качвам на нейната кола да отида до магазина, че моята е бях прибрал в гаража и гледам, че е минала 18 хил. и нещо км. Викам и нали ти написах бележка, защо не отиде да обслужиш колата, а тя ми отговаря, че не знаела къде да гледа колко км. е минала. Цъкала на БК и и показвал разхода и не можела да направи да и показва километрите и наща си каааара и хич не е интересува. Жените са просто трагедия
  • #22
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дано на никой да не му се случи да вижда такива "красоти" в собствената си кола.Капачката за маслото на двигателя на колата на мойта съм е затегнал яко, за да не може да е отваря и да направи подобна простотия. Иначе да налива антифриз в казанчето за чистачките и се е случвало няколко пъти, както и да налива течност за чистачки вместо охлаждаща течност. На всяко място за наливане на някаква течност съм и написал какво да налива и въпреки това пак не знае и се чуди и се мае.Просто ужас...
  • #21
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До колкото знам пълната синтетика не се пресича.
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ogog ( преди 6 години )
    Казва се суспензия мастни капки във водна фаза. И понеже в течността за чистачки и маслото има ПАВ повърхностно активни вещества, суспензия остава стабилна и не може да се раздели. Общо взето химия за 8 клас. Готино plwr обаче маслото да ти се пресече
  • #19
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е пресичане, а някаква реакция се е получила. Пресеченото масло изглежда по съвсем различен начин. Предполагам маслото е било пълна синтетика и вътре има цялата Менделеевата таблица общо взето и с някой елемент от състава на течността на чистачките се е получило взаимодействие, като високата температура е катализирала допълнително нещата да се получат, като на снимката.А който твърди, че жените са добри шофьорски да ходи да се гръмне! Дори на запад има специални паркинги за жени.
  • #18
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    маслото се е пресякло
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Извън меренето на интернет п*шки, много ми е интересно каква реакция се е получила в двигателя? Някой по-начетен да обясни?
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По принцип, да вдигаш и сваляш самолета си е мъжка работа, има и изключения разбира се, но както са казали хората - една птичка пролет не прави!