IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е направил първия кросоувър?

Един въпрос – минимум седем отговора. Все пак кой е прав?

Кой е направил първия кросоувър?

Ако можете да си отговорите на въпроса кое се е появило първо – яйцето или кокошката, то би трябвало да намерите лесно отговор на въпроса: „Кой автомобил е първият кросоувър в света?” Твърде вероятно е да го откриете в някой от посочените варианти.

ГАЗ-М-72

Тази кандидатура се разглежда нееднозначно, тъй като самият клас автомобили не е обвързан с точно определени признаци. Някои считат кросоувъра за автомобил с всъдеходни качества и система за задвижване на четирите колела, който има самоносеща конструкция. Ако това е така, то M-72 е сериозен кандидат за званието „първо всъдеходно купе”, тъй като BMW X6 се появява половин век по-късно.

Кой е направил първия кросоувър?

Производството на ГАЗ-М-72 се извършва през периода 1955-1958 г. Усилената конструкция на модела M20 е комбинирана с ходова част и трансмисия на всъдеходния ГАЗ-69. Стандартният двигател с обем 2,1 литра развива мощност от 55 к.с. За 4 години да произведени 4677 бройки от М-72.

Willys-Overland Jeepster

Факт е, че не всички кросоувъри са всъдеходни. Понякога им трябва просто да изглеждат всъдеходно. Точно такъв е Willys-Overland Jeepster – неговата предна част е в стила на военния Willys, а клирънсът е впечатляващ. Нищо, че машината е със задно задвижване.

Кой е направил първия кросоувър?

Jeepster се произвежда от 1948 до 1950 г. в завода в Толедо, щата Охайо и се оборудва с 4-и и 6-цилиндров двигатели с обем от 2,2 до 2,6 литра. Още по това време той е наречен кросоувър и макар, че не става бестселър на пазара, популярността му, особено по Западното крайбрежие на САЩ, е голяма.

Matra-Simca Rancho


Има мнение, че думата „кросоувър” е използвана за първи път в Европа за автомобили с всъдеходен външен вид. Тук отново задвижването не играе важна роля, за разлика от външния вид. Затова и започналият да се произвежда през 1977 г. Matra-Simca Rancho е определен като „автомобил за активна почика”.

Кой е направил първия кросоувър?

Моделът е интересен не само с външността си, която е вдъхновена от всъдеходите, но и от факта, че каросерията му е направена от стъклопласт, а като опция се предлага трети ред седалки, разположени срещу посоката на движение. Технически Rancho е близък до Simca 1100 – задвижване на към предните колела и скромен 4-цилиндров двигател.

Lada 4х4


Когато във Франция започва производството на Rancho, в Съветския съюз от конвейра слиза първата „Нива”. Моделът се превръща в легенда, а в наши дни е известен като Lada 4x4. При нея всичко нужно за званието „първи кросоувър” е налице – самоносеща конструкция, задвижване на четирите колела и раздатъчна скоростна кутия.

Кой е направил първия кросоувър?

През тази година моделът чества своя половинвековен юбилей, като се продава не само в Русия, но и в Западна Европа. Факт е, че за по-малко от 10 000 евро, на какво цена се предлага нова Lada 4x4, не може да се намери друг автомобил с подобни всъдеходни качества.

Jeep Wagoneer


Това е първият автомобил, който официално получава обозначението Sport Utility Vehicle (SUV), въпреки че на фона на други модели от марката неговите всъдеходни качества не са никак убедителни. Може ли обаче това да бъде повод Wagoneer да бъде лидер в лигата на кросоувърите?

Кой е направил първия кросоувър?

Wagoneer се произвежда без значителни изменения от 1963 до 1991 г., като става прародител на луксозни машини с повишена проходимост – такива като Range Rover. Под капака се поставят редови шестаци и V8 мотори. През 2019 г. компанията Jeep трябва да пусне на пазара следващото поколение на Wagoneer, който да се превърне в новия флагман на марката.

AMC Eagle

Този автомобил е комфортен както на асфалта, така и на тежък терен. Има самоносеща конструкция и задвижване на четирите колела. Всъщност представлява всъдеходно комби, но се произвежда още като хечбек, купе, седан и...дори кабриолет - далеч преди Nissan Murano CrossCabriolet и Range Rover Evoque Convertible дори да бъдат замислени.

Кой е направил първия кросоувър?

AMC Eagle се произвежда от 1979 до 1987 г., като трябва да се превърне в спасителен пояс за марката. Въпреки че резултатите му на пазара не са лоши, се оказват недостатъчни за да спасят фирмата от банкрут. Моделът се предлага с бензинови и един дизелов двигател, който благодарение на турбокомпресора си развива 150 к.с. и е най-мощният в гамата.

Toyota RAV4


Накрая идва друг популярен отговор на главния въпрос. Според него, кросоувърите са се появили наскоро, като първият е Toyota RAV4, произвеждан от 1994 г. Добавката RAV се разшифрова като Recreation Active Vehicle (автомобил за активен отдих), а четворката означава броят на задвижваните колела.

Кой е направил първия кросоувър?

За своята 23-годишна история Toyota RAV4 преживя три смени на поколенията и се превърна в най-продаваният и най-лесно разпознаваем кросоувър в света. В последната си генерация автомобилът е оборудван с 4-цилиндрови двигатели, има и хибридна версия.

Снимки: Motor

Тагове: suv
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Зигмунд Фройд ( преди 6 години )
    Някои профани не знаят какво е самоносеща конструкция... Визирам първите двама.
  • #3
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Русия - родината на слона
  • #2
    14 rate up comment 7 rate down comment
    нито един от 7-те! ( преди 6 години )
    Първият кросоовер е Kubelwagen/VW/ произвеждан още от 1940 год. При това не в гаражен тираж, а в повече от 50 000 екз. и доказал качества и на Изрочния фронт,и в Африка.Цамата машина е около 750 кг,4х4 със самоблокиращ се заден дефиринциал.Обикновено е бил с платнен покрив/кабрио/,но е имал и други модификации. На неговата база е създаден и Schwimmwagen, който освен 4х4/само на 1-ва скорост/ е можел и да плува.Неговото производство надхвърля 12 000 бр.Така,че и тук е ясно кой е първооткривател
  • #1
    6 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Отговора е Кашкай!