IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шампион от „24 часа на Льо Ман” спечели за трети път Пайкс Пийк

Ромен Дюма триумфира в легендарното състезание по изкачване в САЩ

Шампион от „24 часа на Льо Ман” спечели за трети път Пайкс Пийк

Французинът Ромен Дюма спечели за трети път през последните 4 години легендарното планинско състезание „Пайкс Пийк”. Пилотът, който през миналата година триумфира и в „24 часа на Льо Ман” с отбора на Porsche, измина дългото 20 км трасе към едноименния връх за 9 минути и 5,332 секунди.

Шампион от „24 часа на Льо Ман” спечели за трети път Пайкс Пийк

Дюма се състезава с модернизирана версия на спортния прототип Norma, с който спечели и през 2016 г. Това е открит автомобил от карбон, оборудван с 2,0-литров турбомотор с мощност 600 к.с., секвенциална скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела.

Резултатът на пилота се оказа с цели 15 секунди по-слаб от този от миналата година. Оказа се, че по време на състезанието автомобилът е имал проблеми със свещите. Това е свалило скоростта, но не е попречило на французина да спечели.

Второто място е за Питър Кънингам с Acura TLX (9 минути и 33,797 секунди), а третото за Клинт Вашолц с прототип Ford (9 минути и 49,625 секунди). Победителят от 2015 г. Рис Мълън остана четвърти, а легендата на състезанието – 8-кратният шампион Нобухиро Таджима, не участва за първи път от 10 години.

Електромобилът Faraday Future, чието участие се очакваше с огромен интерес, стигна до финала едва 40-ти, като даде време 11 минути и 25,082 секунди. Постижението е с близо 23 секунди по-добро от това на седана Tesla Model S от 2016 г.

Снимка: Pikes Peak

Тагове: pikes peak
0 от 500