IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рикардо спечели лудото състезание в Баку

Фетел и Хамилтън се удариха на два пъти, Строл на подиума

Рикардо спечели лудото състезание в Баку

Дениъл Рикардо с Red Bull спечели Гран при на Азербайджан по улиците на Баку, след като излезе начело преди последната част на състезанието, в която лидерите до този момент Люис Хамилтън с Mercedes и Себастиан Фетел с Ferrari се сблъскаха с проблеми.

Рикардо спечели лудото състезание в Баку

Хамилтън трябваше да направи допълнително спиране в бокса заради това, че яката на кокпита не беше поставена правилно и можеше да излети на правите, а Фетел беше наказан с 10 секунди престой в бокса заради това, че удари странично Люис, след като го блъсна отзад, когато британецът рязко намали зад колата на сигурността.

Заради поредица инциденти в хода на състезанието на три пъти излиза кола на сигурността пред колоната, а в един момент надпреварата дори беше прекъсната, за да бъде почистена пистата от многото отломки от колите, нападали след многобройните инциденти.

Рикардо взе първата си победа за този сезон, а заедно с него на подиума се качиха Валтери Ботас с Mercedes и дебютантът на Williams Ланс Строл, който стана най-младият пилот, завършвал в Топ 3 – малко преди да навърши 19 години. Ботас пострада още в първата обиколка, когато се удари с Кими Райконен с Ferrari и изостана на една обиколка, докато се прибере в бокса за нови гуми и нос на колата.

Но при първата кола на сигурността финландецът настигна колоната, след което започна да си пробива път напред, после се върна в челото и догони Строл, като му измъкна второто място във финалния спринт на излизането от последния завой. Третото място в Баку е най-доброто класирането в кариерата на Строл, който днес записа едва 8-ото си състезание във Формула 1.

Зад Топ 3 завърши Фетел и Хамилтън, което позволи на Себ да увеличи аванса си на върха на класирането при пилотите на 14 точки пред британеца. Инцидентът между Хамилтън и Фетел, който на практика подари първото място на Рикардо стана при второто присъствие на колата на сигурността на пистата.

Себ удари отзад Люис, който наби спирачка на излизането от завой №15 и не ускори. Веднага след това Фетел заобиколи Хамилтън и го удари странично, което всъщност му донесе и наказанието.

Хаотичната надпревара в Баку донесе важни точки и за пилоти, които иначе рядко виждаме в Топ 10 на финала. Естебан Окон донесе шестото място на Force India, въпреки че участва в инцидент, който извади от състезанието съотборника му Серхио Перес. Кевин Магнусен с Haas остана осми, следван от Фернандо Алонсо с McLaren и Паскал Верлайн с Sauber. Така Алонсо записа първите точки на британския тим за сезон 2017.

Тагове: mercedes ferrari
0 от 500